latinica  ћирилица
04/08/2021 |  11:24 | Аутор: СРНА

Додик: У БиХ не може бити оружаног сукоба, једино ако НАТО интервенише

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да у БиХ не може бити оружаног сукоба, осим евентуалне интервенције НАТО-а.

- Не може бити оружаног сукоба, једино ако НАТО буде неку интервенцију радио, али остало не. Ми већ 25 година живимо у миру, у посљедњих 15 година у БиХ нема ниједног масовнијег ексцеса на националној основи, да је учествовало пет људи с једне или друге стране - рекао је Додик за ТВ "Прва".

О томе да ли Република Српска може блокирати функционисање БиХ, Додик је рекао да ће бити пут ка независности када се на то одлуче.

За референдум је рекао да ће једног дана сигурно бити, да ће доћи вријеме да ће се одржати или током ноћи сазвати сједницу Народне скупштине и завршити свој посао. "То ће се све дешавати политички, наравно, ништа насилно", додао је Додик.

Он је објасно да је Република Српска под притиском дала сагласност да се уведе индиректни порез, али да, као страна потписница, има право и да изађе из тога, јер он није предвиђен Уставом БиХ.

- Муслимани хоће да направе државу и да укину ентитете. Ми нећемо. Устав каже да смо ми фискално суверени и једног дана изаћи ћемо из тога и нећемо ни корак даље од Устава - рекао је Додик.

Он је примијетио да дио међународне заједнице чини све да покаже да су Срби мање вриједни људи са мањим интелектуалним и цивилизацијским достигнућима те истакао да је Република Српска показала своју способност да управља кризом.

За високог представника је рекао да га бирају стране потписнице Дејтонског споразума, међу којима и Република Српска, те да ће, ако Србија и Српска пристану да потврде нелегално изабраног високог представника Кристијана Шмита, онда себе елеминисати као стране из даљег процеса.

Он је указао да чињеница да БиХ нема буџет у августу показује каква је држава и закључио да нема стабилности на простору БиХ док се народи на том простору не разиђу.

- Муслимани и Хрвати не могу никако заједно. Федерација БиХ никако не функционише. БиХ не функционише јер Бошњаци хоће земљу само за себе, то не дозвољавају Срби, а неће ни Хрвати. Међународна заједница констатно мешетари и крши међународно право - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да БиХ никада није била држава сама за себе већ увијек организациона јединица под неком великом силом те указао да је Запад, који је чинио све да уништи комунизам, оставио комунистичке границе и сјеме раздора.