latinica  ћирилица
04/08/2021 |  12:47 | Аутор: СРНА

Обиљежен дан одбране Војковића, Грлице и Крупца

Служењем литургије у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима и парастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе обиљежено је 29 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у одбрамбено-отаџбинском рату.
Парастос у Војковићима - Фото: СРНА
Парастос у ВојковићимаФото: СРНА

У порти храма, код Спомен-капеле код цркве у Војковићима положени су вијенци у знак сјећања на погинуле и умрле српске борце, а Општинаска борачка организација "Илиџански борац" уприличила је пријем за породице погинулих бораца и госте.

Начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да ова локална заједница још од 1996. године обиљежава све оне одбрамбене битке које су на овим просторима извојевали припадници Друге сарајевске бригаде у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

- Ту се не ради ни о каквом нападу српских снага ради проширивања своје територије, него је ријеч о одбрани вјековних огњишта Срба који су живјели на просторима Војковића, Грлице и Крупца, и који су на данашњи дан остварили херојски подвиг, а седам српских војника је тада погинуло за слободу српског народа и одбрану Републике Српске - навео је Божовић.

Он се с дужним пијететом присјетио и егзодуса и страдања крајишких Срба у злочиначкој акцији хрватске војске под називом "Олуја" извршеној прије 26 година.

- Та злочиначка акција хрватске војске треба да служи као опомена свим Србима, без обзира гдје живе, и да више никада не дозволе да им било ко нанесе неко ново зло - поручио је Божовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио је да је 30. јуна обиљежен Дан страдања српске војске и цивила на Рогоју, првој тачки одбране тадашњег Српског Сарајева, гдје су страдали Срби из Трнова, Калиновика, Фоче, Гацка.

- Данас обиљежавамо 29 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца и веома је важно да то никада не заборавимо, на чему посебно истрајава Борачка организација "Илиџански борац" - наглашава Ћосић.

Ћосић је навео да на подручју града Источно Сарајево има много оваквих мјеста гдје су страдали невини Срби, али да је, захваљујући јединицама Војске Републике Српске, на овом подручју одбрањена српска територија и извојевана слобода српског народа.

- Оно што је увијек битно да се каже јесте да карактер рата у БиХ није никаква агресија нити напад, као што неки покушавају да нам то подметну, него је ријеч о одбрамбено-отаџбинској димензији у Републици Српској - истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Слободан Маунага поновио је да је 4. август 1992. године био дан одбране сарајевског платоа – Војковића, Грлице и Крупца, када су на православни празник Благу Марију српски борци и цивили успјели да се одупру мучком нападу бројнијих муслиманских снага из правца Игмана и Храснице, и тако сачувају своје породице и имања.

Некадашњи командир друге чете Сарајевске бригаде Илија Божовић истакао је да је ово ратиште било једно од најжешћих попришта на којима су се сукобљавале српске и муслиманске снаге.

- Наше је било само да се бранимо од многобројнијег непријатеља и ми нисмо имали право, нити смо и помишљали да се повлачимо или бјежимо, него само да се храбро и по цијену живота боримо и сачувамо породице и наша вјековна огњишта - рекао је Божовић.

Он је истакао да је на овом подручју током одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 217 Срба, а рањено их је много више.

Поводом обиљежавања 29 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у одбрамбено-отаџбинском рату, у 9.00 часова почео је Меморијални турнир "Радомир Мичић Шућо", а организовано је и полагање цвијећа на спомен-крстове у Грлици, Црквицама и Кули.

У вечерњим часовима биће одигране финалне утакмице у малом фудбалу, као и "Крос одбране", те додијељена признања и захвалница.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, док је током одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало 217 бораца.