latinica  ћирилица
04/08/2021 |  12:49 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Шмит жели да искористи инструменте које има на расплогању (ВИДЕО)

Нелегални високи представник за БиХ Кристијан Шмит изјавио је да међународна заједница жели да помогне БиХ да буде нормална земља, а да он жели да искористи све инструменте које има као високи представник.

На првој наступној конференцији за новинаре, Шмит је рекао да има утисак да се превише времена троши на прошлост и на изградњу наратива о драматичној прошлости, а да јој међународна заједница жели да помогне у европској интеграцији.

Поручио је да ће се стриктно држати Дејтонског споразума, али и гледати како се нешто може поправити на основу тог споразума.

Он је указао на чињеницу да БиХ неће постати централизована држава, али да њена функционалност мора постати уједињујући елемент.

Шмит је позвао домаће политичаре на провођење реформи, на окретању ка будућности, те истакао да они који желе да буду дио ЕУ морају поштовати европске директиве.

- Морамо се фокусирати на хитна питања, морамо се фокусирати на егзодус младих људи. Врло често чујем да су млади из БиХ отишли вани, а вратиће се када виде опцију да буду овдје - рекао је Шмит и додао да се без дијалога ништа не може ријешити.

Он је истакао да сваки ратни злочин мора бити процесуиран и да се не смије говорити о колективној кривици народа.

Када је ријеч о процесу придруживања БиХ ЕУ има утисак да постоји "играње игара", ачи да се не мисли да је он наиван, те је поручио да је апсолутно опредијељен за то да три конституитивна народа буду на истом политичком нивоу.

Шмит је истакао да је "политички пријатељ опредијељених Срба, Бошњака и Хрвата, али и осталих", те оцијенио важним да се унаприједи сарадња, јача заједништво.

- БиХ треба да уради тај тешки дио посла. Онај кључни посао је нешто што морају урадити људи који су демократски изабрани у БиХ -  сматра Шмит.

На питање да ли ће користити бонска овлаштења, Шмит је рекао да има право да их користи али да су та овлаштења средство које би користио као задњу могућност.

Односе са хрватским и српским предсједником Андрејом Пленковићем и Александром Вучићем није желио да коментарише, али је рекао да постоји велика спремност за вођење разговора у будућности.

- Што се тиче Савјета безбједности, већина у Савјету је постојала и добро је бити једног мишљења. Уколико постоји неко ко има другачије мишљење, онда се то уважава. То не доводи у питање моју легитимност - тврди Шмит.

Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.