latinica  ћирилица
04/08/2021 |  15:10 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Средоземље постаје "жариште" ватрених стихија

Средоземље је постало "жариште" шумских пожара и Турска је погођена са најтежим ватреним стихијама у историји, а врели талас изазива висок ризик од нових катастрофа и загађење димом широм региона, саопштила је данас Служба ЕУ за надзор атмосфере "Коперник" /ЦАМС/.
Пожар у Атини - Фото: ТАНЈУГ
Пожар у АтиниФото: ТАНЈУГ

Шумски пожари бјесне у разним земљама, укључујући Грчку и Турску, гдје је више хиљада људи евакуисано, а стихија данас угрожава и термоелектрану.

Пожари су избили у вријеме кад је југ Европе захваћен снажним врелим таласом и на појединим локацијама у Грчкој јуче је измјерена температура виша од 46 степени Целзијусових.

Научници истичу да су људски изазване климатске промјене узрок све интензивнијих врелих таласа.

Према наводима ЦАМС, врели и суви услови изазивају опасност од нових пожара, мада сама висока температура не може да покрене ватрену стихију јер је потребан извор запаљења.

ЦАМС посматра пожаре путем сателита и са посматрачких мјеста на копну и истиче да интензитет пожара јача у Турској и на југу Италије.

Дим од пожара на југу Турске јасно је видљив на сателитским снимцима региона и изазива високе нивое загађености честицама аеросола око источног Средоземља.

Непрестана изложеност загађености честицама аеросола повезана је са кардиоваскуларним обољењима и раком плућа.

- Од посебне је важности пажљиво пратити ове пожаре јаког интензитета пошто дим који испуштају може да утиче на квалитета на локалном нивоу и низ вјетар" - истиче научник из ЦАМС Марк Перингон.

Од краја јула са шумским пожарима суочавају се Италија, Албанија, Мароко, Грчка, Сјеверна Македонија и Либан.