latinica  ћирилица
04/08/2021 |  15:37 | Аутор: СРНА

Додик: Штетна патолошка прича Сарајева да жели да управља Бањалуком (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да, према Дејтонском споразуму, без договора у БиХ нема ништа, те поручио да се патолошка прича Сарајева да жели да управља Бањалуком већ показала као штетна и за саме Бошњаке.
Милорад Додик (Фото: riafan.ru) -
Милорад Додик (Фото: riafan.ru)

- БиХ је немогућа земља, наметнута, да би се Срби, што се тиче идентитета и његових права оспосравали и упорно им се наметала друга рјешења - рекао је Додик, одговарајући на питања новинара након састанка руководства Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду.

Додик је нагласио да је БиХ немогућа јер њено постојање није жеља свих, а да је он у праву говори прича о разним високим представницима, па чак и странцима који наиђу у БиХ и себе представе као високог представника.

- Мој став је јасан - БиХ никада није била жеља свих, нити ми имамо базични консензус о томе! Бошњаци као народ, који јесте бројнији, али није доминантан, никада ништа нису учинили да направе озбиљну понуду за ту заједничку земљу - рекао је Додик.

Он је напоменуо да БиХ 26 година након оружаног сукоба и грађанског рата и даље има међународног представника, опсежне интервенције међународне заједница, те да је све што је наметнуто било уперено против права Републике Српске и српског народа.

Додик је навео да у Уставу БиХ нема Суда БиХ, Тужилаштва, Агенције за истраге и заштиту, Обајвештајно-безбједносне агенције и да су све то наметнули високи представници, а нису имали право да то раде, те да Република Српска то безакоње неће да легализује.

- Наше јединство је уперено ка томе да се безакоње спријечи. Ми само хоћемо наша права, уставна и Дејтоном загарантована. Ми смо далеко од тога, нас су декласирали што се тиче тих права и то за неку причу о БиХ. Јесте ли успјели? Нисте успјели. Одустаните једном, пустите нас да се договоримо о томе шта може бити, или не може бит ништа! - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да су интервенције међународне заједнице и све оно што су високи представници радили довело до тога да је подјела у БиХ далеко већа и трајна и да је та земља неповратно упућена на разлаз.

- Вјерујем да је боље да у миру то учинимо и да се конституишемо као посебне државе и да у миру градимо, кроз међународне односе као државе, своје односе. То ће далеко бити сигурније за овај простор Балкана, него што има сада - сматра Додик.

Он је навео да лидер СДА Бакир Изетбеговић када год има прилику каже да у ФБиХ гдје има шест намјенских фабрика за производњу оружја и муниције "нешто прозиводи за не дај Боже", док су Српској све уништили.

- Чујемо неки дан да каже да ће се осветити на свој начин. А ми сад треба да мислим у чему он то жели да се освети у БиХ. Све то скупа говори да ми у БиХ немамо базични консензус о тој земљи. Тамо су странци направили БиХ и они се вјежбају на њој - рекао је Додик.

Коментаришући изјаву нелегалног високог представника за БиХ Кристијана Шмита да је спреман за разговор било гдје и да неће користити бонска овлашћења ако не дође до нарушавања територијалног интегритета БиХ, Додик је рекао да Шмит може доћи на Јахорину и да ће доћи сви политичари из Српске да му кажу да могу да разговарају са њим као са бившим послаником њемачког парламента и министром пољопривреде.

- То је човјек који има несумњиво велика искуства, али као високи представник за нас нема легитимитет - рекао је Додик.

Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.