latinica  ћирилица
04/08/2021 |  15:42 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Вучић: Од Српске не тражити да буде послушник оних који траже њено укидање

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не треба да се тражи од Републике Српске да буде послушник онима који траже њено укидање и да је за Србију важно да су политички чиниоци у Српској уједињени по битним питањима.
Александар Вучић (Фото: Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Instagram)

Вучић је рекао да би било лијепо да се чује стално да неко не жели да укине Републику Српску, а не да доноси програмске акте на својим партијским скуповима о томе како му је једини циљ да укине Републику Српску.

- Што се Србије тиче, она свој став неће да мења - Србија подржава интегритет БиХ, али и интегритет Српске и сва права и обавезе Републике Српске која произлазе из Дејтонског мировног споразума - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са руководством Републике Српске.

Предсједник Србије је рекао да је Кристијана Шмита сретао много пута и да има коректне личне односе са њим, али да то нема везе са ставом Србије о наметању одлука.

- Наметање одлука није добро и не верујем да ће кренути у даље коришћење бонских овлашћења којима се даје право да доноси одлуке на недемократски начин - рекао је Вучић.

Он је поручио да Србији не пада на памет да учествује у нелегитимном смењивању легитимних представника власти или легализовању нелегитимних и октроисаних одлука било кога, истичући да ипак не вјерује да то може да се догоди.

Вучић је истакао да није коментарисао одлуке Народне скупштине Републике Српске, напомињући да таквих одлука не би било у парламенту Српске да није било октроисања неких других одлука.

- Зашто да коментаришем последицу, а не да коментаришем узрок? - упитао је Вучић и указао да је за Србију важно да су политички чиниоци у Републици Српској уједињени по битним питањима.

Он каже да разумије фрустрације српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика политичким приликама у БиХ и одлуке које су донијели у Републици Српској.

- Верујем да је могуће постизати договоре у будућности који би значили више поштовања, разумевања и пре свега провођење у дело Дејтонског мировног споразума - рекао је Вучић.

Он је подсјетио да Дејтон није само донио мир, већ и механизме на основу којих постоји и БиХ и Република Српска и поручио да би тога требало да се држимо.

- Србија ће увек имати сву пажњу и време овог света да чујемо представнике нашег народа из Републике Српске, да у чему год можемо да им излазимо у сусрет, а сигуран сам, и када се по неком питању не сагласимо, да неће бити љути на нас -рекао је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да је задовољан због важне чињенице да се у претходних неколико година није догодило да размијене било коју тежу ријеч или неко има посљедице што не мисле једнако.

Он је напоменуо да је то договор који постоји између Србије и Српске.

- Захвалан сам председнику Додику на томе што је то увек поштовао договор, а нас двојица смо га направили. Верујем да ће Република Српска у будућности моћи да рачуна на још већу подршку Србије, као што ми знамо колико народ у Републици Српској воли Србију и колико је у њу загледан - рекао је ВУчић.

Он је захвалио Додику, предсједнику Српске Жељки Цвијановић, премијеру Радославу Вишковићу, предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу.

- Хвала свим политичарима из Републике Српске који долазе данас овде, хвала и свима из Србије али и свим представницима опозиционих странака јер је та врста српског јединства коју показујемо важна за наш народ, она никога не угрожава - рекао је Вучић.

Он каже да се са овом политиком српског једиства и уједињавања око циљева важних за српски народ показују да су научили тешке лекције из прошлости.