latinica  ћирилица
04/08/2021 |  15:46 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Зељковић: Погрешно вакцинисани у Добоју моћи ће да приме вакцину за 15 дана до мјесец (ВИДЕО)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да ће лица којима је у Добоју грешком умјесто вакцине против ковида 19 Синофарм убризгана вакцина против грипа моћи да приме вакцину против вируса корона за 15 дана до мјесец.
Бранислав Зељковић - Фото: СРНА
Бранислав ЗељковићФото: СРНА

Зељковић је новинарима у Бањалуци рекао да је Инстититут за јавно здравство Републике Српске обавијештен од Дома здравља Добој да је приликом процеса вакцинације против ковида 19 дошло до грешке, односно да су лица умијесто вакцине Синофарм примила Ваксигрип, намијењен против вируса грипа, односно инфлуенце.

Он је навео да је екипа из регионалног центра Института за јавно здравство у Добоју изашла на терен да утврди шта се тачно десило, те да је прелиминарни извјештај у припреми.

Зељковић је рекао да ће о овоме бити обавијештено Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и да ће на терен изаћи инспектори Републичке инспекције, како би утврдили шта се десило приликом процеса вакцинације, на који начин и зашто је употријебљена вакцина против грипа.

Он је додао да, нажалост, постоји простор да се десе овакве грешке, али да се тај простор максимално мора смањити.

- Установићемо шта се тачно десило и оно што је најбитније је да сачувамо здравље тих особа, да оне немају никакве посљедице након апликације вакцине против грипа - рекао је Зељковић.

На питање како су се вакцине против грипа нашле у Дому здравља Добој, Зељковић је рекао да због малог броја заинтересованих грађана за вакцинацију против вируса грипа, нису све вакцине употријебљене.

- Било је мање интересовање за вакцинацију против инфлуенце, тако да је остала одређена количина која се налази у фрижидерима и све колеге, све здравствствене установе су дужне да ускладиште на одговарајући начин све могуће вакцине које се налазе у њиховим здравственим установама - рекао је Зељковић.

Он је рекао да ће бити устављено да ли је истакао рок вакцинама против грипа, напомињући да им је рок отприлике годину дана.

- Особе које су примиле вакцину ће и даље бити под надзором њиховог љекара, за сада немамо пријаву да су имали нежељено дејство и да ли су уопште имали неко друго дејство - навео је Зељковић.

Он је истакао да је јако битно то што су ова лица и даље вољна да се вакцинишу против ковида 19, имајућу у виду пропуст који се десио.

Дом здравља у Добоју обавијестио је Институт за јавно здравље Српске да је у овој установи осам лица грешком вакцинисано против сезонског грипа, умјесто вакцином против вируса корона Синофарм, о чему су и благовремено информисани.

Из Дома здравља наводе да се нежељени догађај догодио у суботу, 31. јула, да је по сазнању процес вакцинације одмах заустављен, а радница чији су иницијали М.П. удаљена са радног мјеста и процеса рада.