latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:34 | Аутор: РТРС

Бореновић: За Хрватску би 4. август требало да буде дан срама

Ни четврт вијека након хрватске војне акција "Олуја", у којој је с простора гдје су одувијек живјели протјерано више од 220.000 Срба, нико, нажалост, није одговарао ни за то етничко чишћење, нити за око 2.000 убијених и несталих у том погрому, који ће се памтити као један од највећих злочина над невиним народом, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Бореновић каже да слике непрегледних колона протјераних Срба из Хрватске, гранатирање избјегличких колона и злочини над онима који су остали на вјековним огњиштима и након 26 година поручју да нема нити једног основа да хрватска власт 4. август слави као дан "побједе".

- За нас, то је дан туге, а за њих би требао бити дан срама. Ничега нема ту што је на понос и што треба да се слави - поручио је Бореновић.

Он каже да се на етнички очишћен простор вратио се мали број Срба, док је Хрватска досљедња у кршењу њихових људских права.

- Онемогућавање повратка кроз готово заустављену обнову порушених домова, немогућност повратка имовине, уз застрашивања оних који би се вратили те покушаје потпуног затирања српског језика и ћирилице, цивилизацијска је срамота Хрватске, чланице ЕУ - закључује Бореновић.