latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:44 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Брчко: Сјећање на убијене и протјеране Србе из Хрватске (ВИДЕО)

Пред Спомеником српским браниоцима Брчког одржан је комеморативни скуп, у знак сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске.
Брчко - комеморација - Фото: РТРС
Брчко - комеморацијаФото: РТРС

Прогнани Срби из тадашње Републике Српске Крајине у непргледним избјегличким колонама у августу 1995.године прошли су и кроз Брчко. Злочина над српским народом, свјесни су и млади.

Представници свих српских политичких партија и удружења грађана, градоначелнику Брчког, упутили су зхатјев да 4. август, буде проглашен "Даном жалости", али су остали без одговора.

- Нисмо наишли на слух код њега, тако да је јутрошња влада, која је требала да буде одржана, одгођена до даљњег. То је неки наш вид протеста, јер ипак градоначелник граа Брчког, треба да буде градоначелник свих нас а не само, једног народа - каже Младен Васић, предсједник Општинског одбора СДС у Брчком.

- Нажалост, није било разумиевања ни ове, као и неких претходних година, да се "Дан жалости", прогласи у знак сјећања на акцију "Олуја", а то ће бити повод, сасвим сигурно за преиспитивање аката, који урђују ову материју. Очигледно да је то нешто што не би требало да буде препуштено појединцима, него да буде враћено у надлежност Скупштине - истакао је Синиша Милић, предсједник Општинског одбора СНСД, Брчко.

Борачкој организацији кажу да је 4. август датум тужног сјећања на злочин без казне који још траје.

- Послије 26 година, напокон смо остварили да одржимо парастос за погинуле броце Републике Српске Крајине, и цивилне жртве, који су 4. августа протјерани, у већем броју, отриплике око 250 хиљада је протјерано - рекао је Цвјетко Симић, предсједник БОРС-а Брчко.

Представници Срба из Брчког кажу да се мора његовати култура сјећања и да је то пут борбе против заборава.