latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:51 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Београд: Парастос Србима убијеним у "Олуји" (ВИДЕО)

У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос Србима који су убијени у хрватској војној акцији "Олуја".
Београд: Годишњица "Олује" - парастос - Фото: РТРС
Београд: Годишњица "Олује" - парастосФото: РТРС

Парастос су организовала удружења избјеглих и расељених у Србији, која истичу да им Хрватска системски ускраћује људска права и онемогућава повратак и обнову уништене имовине.

Протјерани Крајишници с болом се сјећају дана у коме су остали без свега што су генерацијама стварали и кад су кренули у неизвјесност.

"Олуја" је највећи ратни злочин у Европи послије Другог свјетског рата и завршетак етничког чишћења српског народа с простора данашње Хрватске, истичу у Савезу Срба из региона.

- У Хрватској се славе ратни злочинци и негира се ратни злочин против нашег народа. Тражим да Србија покрене суштински дијалог око рјешавања наших бројних имовинских и стечених и других права - рекао је предсједник овог савеза Миодраг Линта.

Избјегличка удружења указују на то да протјерани Срби ни данас не могу да остваре своја права.

- Сва наша основна људска права се и даље крше у Хрватској, нема повратка, нема обнове, а то више није у нашој моћи, то је већ у моћи Хрватске, Србије, а и међународне заједнице која је допустила да се тако нешто нама и догоди - истиче Милан Жунић, предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији.

Породице несталих лица кажу да је "Олуја" некажњени злочин, да је процес тражења све успоренији и да се ово питање политизује.

- Још увијек се око 700 лица води као нестало, само из "Олује". У Хрватској на институтима за судску медицину налазе се посмртни остаци још 896 тијела за која се годинама не врши идентификација - каже Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза".

Свака жртва која је заборављена - убијена је два пута, зато је важно младим генерацијама преносити истину о ономе што се догодило да се таква страдања више не понове, поручују Крајишници.