latinica  ћирилица
04/08/2021 |  18:31 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

"Дан сјећања обиљежавати као заједнички датум Српске и Србије"

Срби су страдалнички народ од распада бивше Југославије коју су створили и вјероватно много и очекивали од ње саме, понудили слободу другима, а на крају добили сатанизацију, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Спомен-обиљежје посвећено страдалима у "Олуји" (Фото: Новости/С. Костић) -
Спомен-обиљежје посвећено страдалима у "Олуји" (Фото: Новости/С. Костић)

Додик је нагласио да је важно да се Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја", обиљежава као заједнички датум Републике Српске и Србије, јер је то сјећање на страдање које је овдје присутно у континуитету вијековима и на неки начин резервисано искључиво за српски народ.

- Србија, која је раширила руке и прихватила прогнане Крајишнике, заслужује сваку врсту похвале, али остаје једна мрља на те догађаје у данима када је почео пад Крајине. Очигледно да није било адекватног одговора Србије и Републике Српске тог времена, без обзира што је Српска имала многе своје проблеме. Да је тога тада било вјероватно не би сада говорили о 250.000 програних Срба, од 2.000 до 3.000 убијених и онима којима су одузета имовинска и свака друга права у Хрватској која је чланица ЕУ и много чега другог - изјавио је Додик.

Додик је подсјетио да је Србија тада већ била нападнута санцијама и економски у колапсу.

- Драго ми је што Србија данас изгледа много снажније, стабилније, економски много развијенија него раније и са становишта улоге у региону има значај у укупним кретањима на овом простору - рекао је Додик.