latinica  ћирилица
04/08/2021 |  18:54 | Аутор: СРНА

Цвијановић: "Олуја" је брутални злочин и много више од етничког чишћења

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је хрватска војна акција "Олуја" брутални злочин и много више од етничког чишћења, који је, нажалост, остао некажњен.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

- Остало је некажњено све оно што је заслужило да буде кажњено у том периоду - рекла је Цвијановић новинарима у Београду.

Она каже да су људи који су протјерани и пометени са својих огњишта нашли уточиште превасходно у Србији, али и у Републици Српској.

- Српска се трудила да тим програним Србима покаже да су сви заједно, дио истог корпуса, и да то што су дошли да живе у Републику Српску не треба да умањи њихов значај или вјеру да ту имају други дом - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да остаје горчина због тога што су људи протјерани из својих домова, што неко врши етничко чишћење, али и револтираност чињеницом да су многи злочини остали некажњени.

Али, навела је Цвијановић, ништа се не дешава случајно и то данас, јер, ако се погледају сви догађаји још од почетка рата па све до данас, препознатљива је једна нит која је постојала од почетка.

А то је, додала је она, да су одређене ствари пројектоване и спонзорисане од међународне заједнице, да је прављена црно-бијела слика, да су у оквиру бијеле слике сврставани једни, а у оквиру црне други, увијек Срби", рекла је Цвијановић.

- Наша брига данас за Републику Српску показује наше опредјељење да се изборимо против таквих стереотипа и да оно што је била неправда настојимо да данас поправимо - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да вјерује у Републику Српску и да ће српски народ знати да памти оно што су тешки злочини, али исто тако да ће знати да гради оно што се зове заједничка будућност.