latinica  ћирилица
04/08/2021 |  19:51 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Русија је веома важан партнер за Српску

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу за руски сервис Раша тудеј да је Русија веома важан партнер за Српску и да заузима друго мјесто међу страним инвеститорима, али да постоји велики потенцијал за проширење сарадње у разним областима.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Истовремено, наша трговина је још на ниском нивоу и у овој области можемо развијати наше односе. Постоји велики потенцијал за проширење наших економских односа и на томе морамо радити. Истовремено, наша билатерална сарадња се развија и у области културе, здравствене заштите... која раније није постојала. Веома сам задовољан што су наши универзитети успоставили сарадњу. Генерално, све се креће експоненцијално, како би и требало да буде - нагласила је Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да је у послијератном периоду Русија постала један од највећих инвеститора и ушла у процес приватизације нафтне индустрије.

- Овај корак је много значио за Републику Српску како финансијски, тако и у смислу модернизације самих рафинерија. Видим много могућности за проширење наше сарадње и убијеђена сам да за то постоји добра воља са обје стране. Постоје могућности да та сарадња буде проширена у многим областима попут инфраструктуре, транспортног система, пољопривреде, шумарства, а посебно енергетике, гдје Република Српска може понудити огромне инвестиционе могућности - нагласила је Цвијановић.

Она је нагласила да жели да Република Српска дјелује рационално, реално и разумно, схватајући ко јој је прави партнер, а ко није и на кога може рачунати.