latinica  ћирилица
04/08/2021 |  20:03 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Држава у којој нема дијалога на крају атрофира

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу за руски сервис Раша тудеј да свака држава у којој нема дијалога на крају атрофира, а БиХ је једна од земаља без дијалога и будућности, јер политички представници Бошњака то не желе и за то покушавају да пребаце одговорност на Србе.
Жељка Цвијановић (Фото: © RT / Сергей Белоус) -
Жељка Цвијановић (Фото: © RT / Сергей Белоус)

- Не можете некога присилити да учини нешто или да буде негдје. Стално понижавате један од конститутивних народа, обезвређујете га, називате "геноцидним", "агресором", покушавате да му одузмете све што желите, а затим кажете да хоћете да му будете партнер - рекла је Цвијановић.

Овдје једноставно нема будућности, каже Цвијановић, јер будућност мора бити плод преговора и договора да би се изградила заједничка држава.

- Ако та држава постоји и ако је заједничка, онда би требало да одражава интересе свих. У супротном, сви сценарији у будућности су могући - истакла је Цвијановић, додавши да се ствари мијењају на глобалном и регионалном нивоу.

Она је поновила да нема ништа против функционисања заједничких институција БиХ, али да се мора поштовати Устав који Републици Српској даје одређена овлашћења и надлежности.

Цвијановић је нагласила да је став Републике Српске познат, а то је поштовање дејтонске БиХ и дејтонске процедуре, што, нажалост, није био случај ни раније, а ни сада када је за високог представника у БиХ именован Кристијан Шмит без сагласности Савјета безбједности УН.

- Указујемо на то већ дуже времена, али међународна заједница то не жели да чује, показујући огромно лицемјерје и захтијевајући од нас да се понашамо у складу са процедурама које они сами стално крше. Речено нам је да морамо имати демократско друштво, а они чини све супротно принципима демократије - рекла је Цвијановић.

Другим ријечима, каже Цвијановић, не може постојати нормална држава у којој вам неко споља може наметнути неку врсту закона.

- Очигледан је недостатак легитимитета и законских овлашћења. Институција високог представника је надживјела саму себе и она више није потребна - рекла је Цвијановић у интервјуу за руски сервис Раша тудеј.

Упитана да прокоментарише допуне Кривичног закона БиХ које је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, а које предвиђају забрану "негирања геноцида", Цвијановић је истакла да је Инцко преузео, чак и узурпирао надлежност парламента, који мора да води расправе о било ком закону и одлучи које измјене треба да се донесу.

Она је констатовала да је Валентин Инцко само створио неред и хаос, а у сфери односа међу народима који живе у БиХ само је повећано неповјерење, умјесто да је радио на помирењу.

- Република Српска је тим поводом постигла политичко јединство између владајућих и опозиционих странака које показује колико је тренутна ситуација озбиљна када су се сви политички фактори у Српској ујединили ради заједничког циља - нагласила је предсједница Републике Српске.

Она је навела да су резултат овог јединства двије законске одлуке усвојене у Народној скупштини Републике Српске - прва је забрана да се Република Српска назива "геноцидном", што су многи бошњачки политичари тврдоглаво понављали свих ових година, и "агресором", јер она то није ни била.

- Ми смо се борили у својој земљи, за своја права, за своју кућу у којој су наши преци живјели вијековима, и нисмо покушавали да некоме нешто одузмемо. Друга одлука је одбијање поштивања поменуте наметнуте одлуке високог представника - додала је Цвијановић.

Коментаришући оцјену руског Министарства спољних послова да је ова одлука Инцка удар на суверенитет БиХ, као и да је њеним доношењем високи представник прекорачио овлашћења и изазвао унутрашњу политичку кризу без преседана, предсједница Српске је нагласила да се апсолутно слаже с тим ставом и да већ дуго времена говори да су високи представници отворено заузели једну стране, изазивајући кризе умјесто да помогну у њиховом рјешавању.

Она је оцијенила да је резолуцију представника Руске Федерације и Кине у Савјету безбједности УН којом се предлаже укидање Канцеларије високог представника у БиХ била одличан покушај да се БиХ извуче из веома тешке ситуације у којој се нашла од завршетка рата.

- Ми од тада имамо високе представнике који су више пута кршили људска права увођењем санкција против легитимно изабраних званичника, као и правни оквир свог мандата, мијењали уставе, законе, преузимали надлежности парламента, правосудног система и многих других институција. Сада је дошло вријеме да се затвори таква квазиинституција. Стога изузетно цијеним ову резолуцију, која је била диван покушај да се међународној заједници да могућност за излаз из кризе и барем дјелимично задржи њен углед.

Нажалост, видјели смо реакцију, ова иницијатива није наишла на успјех јер неки неуморно и упорно настављају да бране оно што би била аномалија у свакој демократији. Високи представници су све вријеме тврдоглаво промовисали све што је политичко Сарајево жељело, а на штету два друга народа - Срба и Хрвата. Била бих срећна да је она усвојена, јер би се тада могли коначно вратити дијалогу унутар БиХ - истакла је Цвијановић.

Упитана да прокоментарише недавну изјаву Инцка о наводном растућем утицају Русије и Кине у БиХ, те да би западне земље, посебно ЕУ, требале да предузму "оштрије" мјере за постизање мира унутар БиХ, Цвијановић је рекла да не би био проблем да је он то изјавио као приватни став, али је проблем што је то изјавио са мјеста високог представника и што је још горе, многи дијеле његов став.

- У БиХ немамо никакв штетан утицај против којег би Запад требало да се бори. Имамо одличну сарадњу са Русијом и Кином и желимо да развијамо сарадњу и са свим земљама свијета са којима можемо остварити своје економске циљеве и постићи политичко разумијевање, побољшати ситуацију и изградити добра партнерства. Ми не правимо никакву разлику, али је очигледно да су Инцко и његови партнери опсједнути Русијом и Кином и оптерећени чињеницом да те двије земље желе да инвестирају у Републици Српској, док њихове то не чине - нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, они су депресивни због чињенице да Русија и Кина имају политичко разумијевање за процеса који се овдје одвијају, док Инцко промовише став оних земаља које не желе разумјети или се претварају да не разумију у чему је проблем.

- Они не желе да знају ни историјску позадину, ни суштину свега што се дешава, а немају визију будућности, док у исто вријеме држе предавање како би ми овдје требали да се понашамо. Сматрам да Република Српска има право да гради односе са свима и увијек смо били на страни оних који су томе тежили - поручила је предсједница Републике, додавши да се Русија, у том погледу, дуги низ година показала као поуздан партнер и у погледу економије као и политичких дешавања.

На питање да ли је могућ отворени сукоб између два ентитета ако, на примјер Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ покуша ухапсити политичаре из Републике Српске који одбијају дешавања у Сребреници да назову "геноцидом", Цвијановић је рекла да би у том случају могло настати много проблема и да се нада ће у институцијама на нивоу БиХ ипак превладати разум.

- Српски представници неће учествовати у раду заједничких институција на нивоу БиХ и неће доносити одлуке. Ту мислим на Савјет министара, Парламентарну скупштину БиХ и Предсједништво БиХ. Остатак агенција и институција на нивоу БиХ наставља са радом, али се од њих тражи да не предузимају радње које би могле бити усмјерене против грађана Републике Српске - појаснила је Цвијановић, истичући да би евентуалне реакције против српских званичника биле апсолутно бесмислене, опасне и могле би проузрокавати штету од које се земља не би могла опоравити.

Она је указала да је једини излаз из садашње ситуације поништење Инцкове одлуке и преговарачки сто за који би сјели као озбиљни људи и разговарали.

- Нажалост, унутрашњи дијалог и договор представника три конститутивна народа никада нису били у интересу високих представника. Чим се постигне неки унутрашњи договор између Срба, Хрвата и Бошњака, одмах су високи представници и званичници појединих амбасада, који су стали иза њих, све покварили, јер њима не треба дијалог, већ криза. Када у земљи постоји криза - постоји и оправдање за њихове активности и поступке, јер они за вријеме криза намећу своје `рецепте` како ми треба да живимо овде. Ако се ми договоримо, они ће остати без посла - констатовала је Цвијановић.

Стога, каже она, сада је веома опасна ситуација и могући су многи проблеми ако институције на нивоу БиХ покушају да се обрачунају са грађанима Републике Српске.

- Ми смо позвали институције Републике Српске да заштите наше грађане. С обзиром да нам се намеће закон, ми морамо предузети адекватан одговор. Не прихватамо да нам се било шта наметне и прије неколико година јасно смо рекли да нећемо прихватити ниједну наметнуту одлуку. Институције Републике Српске дужне су да штите своје грађане и то ће чинити све док се ова бесмислена ситуација не ријеши, што се могло избјећи да су сви послушали шта предлажу Русија и Кина - нагласила је Цвијановић.

Она је указала да неуравнотежени приступ многих западних земаља према БиХ буди сумње, страхове и огромно неповјерење, које се не може отклонити, јер се у паркси видјело да је Српска стално суочена са двоструким стандардима.

- Међутим, већ дуги низ година Република Српска је једино функционално окружење у БиХ у којем се одржавају редовно избори, гдје се у року од мјесец дана формира ефикасна власт, док у другом ентитету три године након избора резултати нису примијењени, нова влада није изабрана. Наредне године поново су избори, а федерална влада још није изабрана након прошлих избора и то никоме не смета.

У другом ентитету говоре о "равноправности" и "достигнућима цивилизације", а још постоји та страшна појава која се зове "двије школе под једним кровом". То значи потпуну сегрегацију у неким дијеловима Федерације БиХ у образовном систему: наставници су подијељени по националности, ученици такође и како могу да нама говоре како Република Српска треба да живи у којој сва наша дјеца нормално иду у школу, без обзира из које су породице: српске, хрватске или бошњачке. Бошњачка и хрватска дјеца имају право на своју националну групу предмета, чега су Срби у Федерацији лишени. Не разликујемо наставнике и ученика по националној припадности - навела је Цвијановић.