latinica  ћирилица
04/08/2021 |  22:42 ⇒ 22:45 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворен фестивал класичне музике

Гала концертом у амфитеатру Херцеговачке Грачанице вечерас је у Требињу свечано отворен Трећи интернационални фестивал класичне музике "Music & More SummerFest".
Требиње: “Music & More SummerFest”. - Фото: СРНА
Требиње: “Music & More SummerFest”.Фото: СРНА

Фестивал је отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је рекао да је Требиње у знаку врхунских умјетника из региона и свијета који шаљу важну поруку да је ово град културе, док његови грађани слиједе аманет великог Дучића и од Требиња стварају престоницу умјетности.

Ћурић је рекао да Фестивалске вечери дају посебан чар сваком граду, његовим улицама, културним мјестима и људима.

Он каже да је поносан што је оснивач и директор Фестивала Татјана Ранковић одлучила да своју идеју о интернационалном Фестивалу класичне музике реализује баш у Требињу.

- Она је прошла цијели свијет у потрази за градом у коме ће реализовати један овако значајан фестивал. У тој потрази је одабрала управо Требиње за које је у том тренутку одлуке рекла да је тај чаробни град - истакао је Ћурић.

Оснивач и директор Фестивала Татјана Ранковић захвалила је својим колегама који су дошли у Требиње као и граду, те истакла да је овај град поетички и умјетнички.

На фестивалу ће бити премијерно извођење Петројевог "Дарк адађа" за гудачки оркестар, а публика ће чути композиције Вивалдија, Моцарта, Баријера, Равела, Шенфилда и Бартока.

Диригент је Доријан Кајлхак, пијаниста и шеф диригент "Камерате франконије" и Фогтланд филхармоније у Њемачкој, а наступиће солисти свјетског реномеа Весна Станковић, Софија Радић, Беате и Алма Кајлхак, Даница Терзић, Петер Барсони, Анет Хомоки, Младен Милорадовић, Ђорђе Николић и Јован Величковић.

До понедјељка, 9. августа, публика ће имати прилику да ужива уз богат репертоар класичних и џез премијера у извођењу 13 познатих свјетских умјетника из САД, Њемачке, Француске, Аустрије, Мађарске и Србије.

Концерти ће бити на шест локација на отвореном - Тргу слободе, башти Платани, амфитеатру Херцеговачке Грачанице, Колосеуму у Граду Сунца, платоу Музеја Херцеговине и Вили "Ластва"

"Music & More SummerFest" основан је 2018. године као интердисциплинарни умјетнички програм који пружа јединствен доживљај свим полазницима који се усавршавају, уче, изводе музичка дјела и имају могућност да се упознају са богатом културном баштином Требиња.

Због пандемије вируса корона прошле године није одржан, а ове године изостаће учешће студената из земаља широм свијета.

Покровитељ Фестивала који се одржава у оквиру манифестације Требињско културно љето је Град Требиње.