latinica  ћирилица
05/08/2021 |  08:59 ⇒ 14:39 | Аутор: РТС

Бјесне пожари на Евији, становништво бјежи чамцима

На грчком острву Евији бјесни пожар па је сеоско становништво морало да бјежи уз помоћ чамаца. Ватра се брзо шири а велики број кућа на том острву је уништен. Пожар пријети и предграђима Атине.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Грчка је наредила нове евакуације становништва села у сјеверном дијелу острва Евија, која су окружена великим пожарима, а од уторка су повријеђена тројица ватрогасаца.

Према најновијем наређењу, становници и туристи у Кулуросу, Марулију, Ровијесу и Палаиохорију морају да напусте своје домове из предострожности на другом највећем грчком острву.

Ватрогасци, авиони за гашење пожара, општинске екипе и волонтери покушавају да обуздају ватру која је почела у уторак у шуми код села Лимни и дјеловало је да је дошло до побољшања у гашењу пожара, све док промена правца вјетра није поново запалила ватру и раширила се у разним смјеровима.

Ситуација је посебно опасна у области Дримонас, гдје група монаха не жели да изађе из манастира Свети Давид, иако је објекат окружен ватром.

- Ситуација је веома тешка. Пламен је висок 30 до 40 метара у боровој шуми, ватра је окружила манастир. Гушимо се од дима, ово је ноћна мора - рекао је манастирски старјешина за државну новинску агенцију АНА-МПА.

У Турској пожар који бејсни у покрајини Мугли стигао је до термоелектране па је синоћ наређена евакуација запослених. Тренутно је 160 поожара под контролом али је избило неколико нових па се ватрогасци боре са њих 14.