latinica  ћирилица
05/08/2021 |  10:07 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Музичко - плесне терапије у ДСЦ Бањалука (ВИДЕО)

Дванаест особа са Дауновим синдромом пролази кроз музичко-плесне терапије у Даун синдром центру Бањалука.
Музичко плесне терапије - Фото: РТРС
Музичко плесне терапијеФото: РТРС

У склопу програма социјалне рехабилитације Даун синдром центар ради експресивне арт терапије у чијем су саставу и музичко - плесне терапије.

Ове групне терапије подразумијевају методу музичке импровизације у којој особе са Дауновим синдромом активно свирају музичке инструменте, пјевају и плешу што доводи до релаксације, смањења напетости мишића, редукције анксиозности, побољшања слике о себи - самопоуздања, побољшања вербализације и међуљудских односа, побољшања групне кохезивности, повећања мотивације, успјешно и сигурно ослобађања емоција које су координатор између њиховог вањског и унутрашњег свијета.

Код 12 полазника музичко-плесних терапија из Приједора, Лакташа, Бањалуке и Котор Вароши примјетно је напредовање, они су препознали да имају потенцијал и тако ојачали самопоуздање, а тиме им се вратио унутрашњи мир који им је потребан у њиховој борби против стигме, у стварању свог самоизбора и даје им снагу да се активно укључују у све животне сфере овог друштва .

Особе са Дауновим синдромом након проласка ових врста терапија саме се опредјељују да ли ће послије терапеутског рада ићи у школу глуме, плеса, музичко-плесне школе и слично, а све по свом личном нахођењу.