latinica  ћирилица
05/08/2021 |  10:18 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

У Новом Граду одржан хуманитарни базар за малог Бошка

За седмомјесечног Бошка из Новог Сада прикупљено је око 1.600 КМ на хуманитаром базару у Новом Граду и тај новац ће бити уплаћен за лијечење дјечака обољелог од спиналне мишићне атрофије типа један.
Хуманитарни базар у Новом Граду - Фото: СРНА
Хуманитарни базар у Новом ГрадуФото: СРНА

Акцију је организовала група "Базарци" из Новог Града, а један од организатора Марко Башић рекао је да је базар био прилагођен најмлађима с обзиром на то да је и Бошко дијете.

Он је навео да им је искуство олакшало посао, јер су до сада организовали неколико оваквих хуманитарних акција.

- Неке донаторе смо ми контактирали, неки су се сами јављали тако да нам је требало свега неколико дана да организујемо базар - навео је Башић.

Бошко је рођен 14. јануара ове године, а кад је имао три мјесеца родитељи су примијетили да је доста мирнији него што би требало да буде у том узрасту.

Након прегледа и анализа, Бошку је успостављена дијагноза СМА 1 /спинална мишићна атрофија тип 1/, неуромишићна болест, тешка и прогресивна, која може да има и смртни исход.

Болест се манифестује прогресивном атрофијом мишића и губитком животних функција, као што су ходање, варење, гутање и дисање.

За савремену генетску терапију одобрену 2019. године, тренутно најскупљу на свијету, потребно је 2,5 милиона евра.

Од 19. јуна Бошко је на интензивној њези у Дјечијој болници у Новом Саду и није у стању да самостално дише и да се храни.