latinica  ћирилица
05/08/2021 |  11:39 | Аутор: СРНА

У Книну усташки покличи "За дом спремни"

Усташки поздрав "За дом спремни" чуо се данас у Книну гдје хрватски државни врх и тамошња удружења ратних ветерана прослављају 26 година од акције "Олуја" у којој су етнички очистили Србе са простора сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а овај догађај називају "Даном побједе".
Книн - прослава Олује (Фото: Архив) - Фото: РТРС
Книн - прослава Олује (Фото: Архив)Фото: РТРС

Окупљене је усташким покличом поздравио предсједник Удружења 9. бојне ХОС-а и њен ратни командант Марко Скејо.

Док су представници неколико хрватских удружења ратних ветерана на тргу у Книну полагали вијенце на споменик погинулим припадницима хрватских војних снага, Скејо је држао говор у којем је истакао да је "Хрватска војска српској кобри сатрала главу", преноси портал Индекс.

Предсједник Владе Андреј Пленковић рекао је да је овај дан "прилика да се присјете поноса и побједе" којом су "показали су у тешким условима успјели устројити респектабилну војну силу".

Рекао је и да треба да одају признање хрватској војсци и полицији, које су "под вођством Туђмана поразиле великосрпску политику Милошевићевог режима".

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" за неколико дана је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а више од 1.800 је убијено.