latinica  ћирилица
05/08/2021 |  11:44 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Фоча: Све већи број пожара- ватрогасци једва стижу да их гасе

Висока температура, врућ вјетар и људска непажња приликом ложења ватре из дана у дан на подручју општине Фоча распласмавају све већи број пожара и ватрогасним једницима причињавају велике проблеме.
Пожар - Фото: СРНА
ПожарФото: СРНА

Територијална ватрогасна јединица, Добровољно ватрогасно друштво и ватрогасна служба Шумског газдинства "Маглић", уз помоћ мјештана, данас гасе пожаре у Кутима, Драгочави и Оцркављу, жељно ишчекујући најављено освјежење и кишу.

На подручју Драгочаве само што је један пожар синоћ угашен, данас је плануо други, а претходних дана горјели су шума и ниско растиње и у Јошаници, Штовићу, Грдијевићима, Броду.

Замјеник старјешине Територијалне ватрогасне јединице Сретомир Пиповић каже да немају довољно људства и возила да би изашли на сваки пожар.

- У Драгочави је синоћ горјела шума, ниско растиње, а и дрвени стубови од струје, тако да је штета велика. Најчешће је узрок људски фактор, а овакви временски услови погодују ширењу ватре и тешко је да се пожар локализује због вјетра и брзине ширења - прича Пиповић.

Руководилац Одсјека Цивилне заштите Милош Јакић истиче да ће посла имати и електричари јер је изгорјело неколико стубова од струје.

- Како су ми пренијели ватрогасци са терена, три или четири стуба на линији према Челебићима тотално су изгорјела - наводи Јакић.

Он је истакао да им велики проблем праве и возачи који возила остављају испред Ватрогасног дома.

- Из дана у дан имамо закрчење улице испред Ватрогасног дома. Апеловао бих да људи ту не паркирају јер заустављају саобраћај и онемогућавају излазак ватрогасних возила на брзу интервенцију - рекао је Јакић.

Из Територијална ватрогасне јединице и Цивилне заштите упућен је апел грађнима да не ложе ватру на отвореном или ако већ то чине да ватру држе под контролом, а ако се отме контроли да одмах позову ватрогасце на број 123.