latinica  ћирилица
05/08/2021 |  12:39 | Аутор: СРНА

Хвалоспјеви о акцији етничког чишћења

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је данас у Книну да је ""Олуја" један од најсмјелијих подхвата у хрватској историји", док су за премијера Андреја Пленковића "побједе остварене у "Олуји" и "Бљеску" темељи савремене хрватске државе".

- Ту у крајевима на Динари и према југу Хрватска војска је мјесецима припремала обруч да порази непријатеља", рекао је Милановић и додао како се то што су направили у организацији "ријетко кад догађа у хрватској историји - те је поменуо Анту Готовину, Дамира Крстичевића, Анту Котромановића, Ивана Кораду.

За њих је хрватски предсједник рекао да су то "људи без којих овога данас не би било".

Милановић је поменуо да је било и злочина и да се о томе мора говорити, да су убијани људи и хрватске и српске националности.

- Често сам имао потезе према слабијима, а то су у овом случају припадници мањинске заједнице. То не треба заборавити - рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, убијани су на својим кућним праговима бабе и дједови, људи који су имали наивну вјеру да могу остати на свом прагу, убијени су, изневјерено је темељно људско повјерење, ради се о десецима људи.

- И то заслужује пијетет - додао је Милановић.

Пленковић је обиљежавању рекао да се "ником неће допустити да доводи у питање легитимност "Олује ни одбрамбени карактер домовинског рата", и поручио да ће се увијек славити да би будуће генерације његовале његове вриједности.

Пленковић је у обраћању поменуо и Србију ријечима да је то и њој порука, те да сматра да би и Србија "требало да напусти јалову реторику прошлости, суочи се са својом одговорношћу и окрене политици помирења и будућности".

Хрватске оружане снаге су у акцији "Олуја" етнички очистиле Србе са простора сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а данас државни врх Хрватске прославља овај датум у Книну као "Дан побједе". У хрватској акцији "Бљесак" српски народ је протјеран из Западне Славоније.

Током акције "Олуја" за неколико дана је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, док их око 1.800 убијено.