latinica  ћирилица
05/08/2021 |  12:43 | Аутор: СРНА

Бошњаци монтирају монструозне лажи о страдању у Јањи и Бијељини

Удружење ветерана Гарда Пантери у Бијељини упозорило је да Бошњаци монтирају монструозне лажи о страдању у Јањи кроз докуметарни филм по књизи Јусуфа Трбића коју је Суд БиХ већ одбацио као нерелевантну и нетачну.
Обиљежен дан Специјалне бригаде "Гарда Пантери" у Бијељини - Фото: СРНА
Обиљежен дан Специјалне бригаде "Гарда Пантери" у БијељиниФото: СРНА

Од надлежних Гарда Пантери тражи забрану емитовања филма "Убијени природном смрћу" у продукцији "Подриње медија", чије је приказивање најављено за уторак, 10. август, у Јањи, уз оцјену да додатно погоршава већ лоше међунационалне односе.

Из удружења ратних ветера најављују и тужбе за клевету и за ширење вјерске и националне мржње у филму против Авде Хусеиновића и Вахидина Муламустафића.

У саопштењу се наводи да се у филму појављује прича о "логору Батковић" и тешко се терете готово сви виђенији Срби из тог времена, иако су сви осумњичени у овом случају ослобођени.

У Суду је доказано да није било ни убистава нити мучења у "логору Батковић", истичу ветерани Гарде Пантери.

- Документарни филм са моструозним конструкцијама усмјерен је против бораца Војске Републике Српске у Семберији и против српског народа, а у њему се помињу десетине и стотине убијених Бошњака са подручја Јање и Бијељине, па питамо гдје су гробови тих наводно убијених Бошњака - наводи се у саопштењу.

У филму се тешко терети и командант Гарде Пантери Љубиша Савић Маузер, као и ова ратна јединица.

- Не постоји истрага против иједног припадника Гарде Пантери за злочине у Бијељини и Јањи, нити је икада поведена истрага против Маузера од стране Хашког трибунала - истичу из удружења ветерана.

Борци Семберије, припадници Гарде Пантери и других јединица поручују да неће трпити лажи које пласирају бошњачке структуре у Јањи везано за ратне догађаје на овим подручјима.