latinica  ћирилица
05/08/2021 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Вулин Пленковићу: Ко није осудио клање Срба, "Олуја" му дјелује као легитимна акција

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин поручио је хрватском премијеру Андреју Пленковићу да ономе ко није осудио клање Срба у Јасеновцу и Јадовну, њему "Олуја" дјелује као легитимна акција и чин милосрђа.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

- Идеја уништења Срба у Хрватској није напуштена ни данас, зато и прослава највећег етничког чишћења у Европи - рекао је Вулин, поводом изјаве Пленковића, који је на прослави годишњице "Олује" у Книну рекао да је "прослава "Олује" - дан побједе".

Вулин је истакао да ко 9. маја не обиљежава Дан побједе против нациста и усташа, тај "Олују" прославља као "Дан побједе", саопштено је из МУП Србије.

- Усташе су до последњег секунда трајања НДХ имале неподељену подршку свих слојева хрватског народа и посебно католичке цркве - навео је Вулин.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је на обиљежавању 26 година од "Олује" у Книну послао поруку Србији, наводећи да Хрватска никоме неће допустити да доводи у питање легитимитет те војно-полицијске операције.

У акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба. На списку "Веритаса", закључно са јучерашњим даном, је 1.877 погинулих и несталих, од којих је 65 одсто цивила.