latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:17 ⇒ 14:28 | Аутор: Вечерње новости

Премијера филма Гордана Матића "Пуцњи у Марсеју"

Играни филм редитеља Гордана Матића "Пуцњи у Марсеју", за који је написао и сценарио са Владимиром Андрићем, имаће свјетску премијеру у главном програму Филмског фестивала у Херцег Новом, 5. августа.
Филм "Пуцњи у Марсеју",  Гордана Матића (фото: Херцегновски филмски фестивал) -
Филм "Пуцњи у Марсеју", Гордана Матића (фото: Херцегновски филмски фестивал)

Ово остварење баца ново свјетло на трагичан догађај који се збио 9. октобра 1934. године - убиство краља Александра од Југославије у француском граду Марсеју.

Филм прати судски процес саучесницима Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на југословенског монарха, и министра спољних послова Француске Луја Бартуа.

Главни јунаци су тројица оптужених - Звонимир Поспишил, Мијо Краљ и Иван Рајић - тужиоци, адвокати, судије и сведоци догађаја.

- Поред игране реконструкције суђења и одабране архивске грађе, у филму су драматуршки важни елементи псеудо-документарни деијлови у којима актери догађаја из 1934, говорећи директно у камеру, објашњавају атмосферу времена и сазнања до којих су накнадно дошли - каже редитељ и косценариста Гордан Матић.

- Шта је позадина убиства? Шта није смјело да се говори у судници? Да ли је Други свјетски рат заправо почео у Марсеју? То су неки нови моменти о којима се није много или није уопште говорило. Направили смо историјски драму која ће, увјерен сам, допринијети разјашњењу неких историјских нејасноћа, одговорити на разне теорије завјере - навео је Матић.

Сценарио је написан на основу оригиналних судских транскрипата из Француске, док су поменути "лажни интервјуи" са свједоцима догађаја настали на основу архиве Станислава Винавера, који је био дописник са суђења. Филм је, објашњава Матић, и у техничком и жанровском смислу специфичан.

- "Пуцњи у Марсеју" припадају жанру који се ријетко виђа код нас, али и у свијету, то је тзв. моцкументарy, односно, "лажни документарац". Наводни интервјуи са свједоцима догађаја у нашем филму су "лажно документарни" и они су снимани у боји, као да их правимо у данашње вријеме, док је све оно што се дешава у судници у црно-бијелој техници - појашњава редитељ.

Филм је снимљен са скромним буџетом и рекордном брзином - за шест дана!

- Мислим да је то најбрже снимљен цјеловечерњи филм. Нисмо намјерно жељели да поставимо тај рекорд, и због здравља то никоме не препоручујем. Имали смо пет дана проба са глумцима и новца за шест дана снимања - открива он.

Глумачку екипу чине Тихомир Станић, Владимир Алексић, Светозар Цветковић, Гордан Кичић, Страхиња Блажић, Ђорђе Ђоковић, Никола Шурбановић, Никола Милојевић, Владан Живковић...

Послије Херцег Новог ово остварење биће приказано на још неколико љетњих фестивала у региону, а домаћу премијеру ће имати на Фестивалу у Нишу. Планирано је да у кина стигне 9. октобра, на годишњицу атентата.