latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:29 | Аутор: СРНА

За шест година оптужнице против 612 лица, највише их је Српске

Тужилаштво БиХ је у предметима ратних злочина од 2014. до 2020. године подигло оптужнице у 263 предмета против укупно 612 особа, а, како су истакли, већи дио се односио на званичнике војске, полиције и политичаре из Републике Српске.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

- Иако Тужилаштво БиХ нема праксу националног пребројавања предмета и оптужених, због непримјерених изјава појединих званичника, можемо истаћи да су се оптужнице односиле на починиоце ратних злочина из свих народа и свих крајева БиХ, а већи дио односио се на званичнике војске, полицијских структура или политичке званичнике из Републике Српске - наведено је у саопштењу.

Оптужницама су у периоду од 2014. до 2020. године обухваћени неки од, како су навели, најтежих ратних злочина почињени на подручју Приједора, Сребренице, Добоја, Теслића, Зворника, Брчког, Власенице, Вишеграда, Фоче, Коњица, Орашја, Чапљине, Мостара, Сарајева, Санског Моста, Бугојна, Доњег Вакуфа, Новог Града и других градова широм БиХ.

Из Тужилаштва су навели да је за ратне злочине укупно оптужено 910 лица, те су истакли да је "рад у овом периоду вишеструко надмашио остварене резултате у првих 10 година рада Посебног одјељења за ратне злочине".

Како су навели, од почетка рада одјељења до данас, на основу оптужница Тужилаштва БиХ, за кривична дјела геноцид, помагање у геноциду, ратни злочин и тешка кршења међународног хуманитарног права повезана са дешавањима у и око Сребренице у јулу 1995. године, укупно 26 особа осуђено на правоснажне затворске казне у трајању од око 400 година, суђења против десетак оптужених су у току, као и већи број истрага.

На основу оптужница Тужилаштва БиХ, од почетка рада Посебног одјељења за ратне злочине, изречене су правоснажне пресуде и затворске казне у укупном трајању од 3.218 година затвора, а проценат осуђујућих правоснажних пресуда је око 70 одсто.

У истрагама Посебног одјељења, како се напомиње, саслушано је више хиљада свједока, а на терену су запослени Тужилаштва БиХ учествовали на неколико стотина процеса ексхумација и тражења несталих особа, у свим крајевима БиХ.

Такође, по налогу главног тужиоца, извршена је ревизија посмртних остатака у 12 костурница и мртвачница с циљем идентификације пронађених посмртних остатака и идентификације несталих особа у цијелој БиХ.

Осим активности сарадње у региону, из Тужилаштва су навели да су провели на десетине активности са партнерским институцијама широм свијета "с циљем проналаска и лоцирања осумњичених за ратне злочине који се од правде скривају у земљама Европе и свијета".

Напомињу и да је "реализован велики број изручења осумњичених и оптужених из свих крајева Европе и свијета, највећим бројем из САД, одакле је правосуђу и Тужилаштву БиХ изручен већи број осумњичених".

Из Тужилаштва БиХ су поручили да ће "без обзира на све непримјерене притиске наставити радити професионално и исто према свима, у складу са Акционим планом и обвезама из Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина".