latinica  ћирилица
05/08/2021 |  15:04 | Аутор: СРНА

УКЦ пружа велику подршку дојиљама

Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске истиче важност дојења и напомиње да УКЦ пружа велику подршку дојиљама у Српској, саопштено је из УКЦ-а поводом Међународне седмица дојења.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се подсјећа да је Клиника за гинекологију и акушерство прије три године у оквиру УНИЦЕФ-овог пројекта акредитована као "Болница-пријатељ беба".

Бабица у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ Српске Гордана Беднаш рекла је да је дојење темељ за психички, физички, имунолошки и сваки други развој, додајући да медицинско особље већ у првом сату након порода стављају бебу на мајчину дојку.

- То је врло важно, јер беба оставља свој траг и мирис на дојкама и она их касније тражи. Много је успјешније дојење откако је уведена пракса стављања бебе на дојку први сат након порода - навела је Беднашова.

Она је додала да оба родитеља требају учествовати, јер док отац помаже мајци, беба се у том периоду везује и уз оца.

Према њеним ријечима, предности дојења су огромне.

Свјетска алијанса за подршку дојењу иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за дојење.

Мајчино млијеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и дјетета до навршене друге године, не само састав, већ је и количина млијека прилагођена узрасту дјетета и његовим потребама и зато мајчино млијеко представља стандард исхране, додаје се у саопштењу.

Мајчино млијеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула /вид, мирис, слух, додир, укус/ и интелигенције, говора и језика, и штити од многих инфекција и алергија.

Међународне седмица дојења обиљежава се од 1. до 7. августа, а у знаку је поруке "Заштита дојења: заједничка одговорност".