latinica  ћирилица
05/08/2021 |  15:28 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Вучић: Водимо политику будућности, али нећемо заборавити страдања Срба

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да Србија води политику будућности, али да неће заборавити велика страдања Срба у Другом свјетском рату и у рату деведесетих година прошлог вијека.
Александар Вучић (Фото: Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Instagram)

Коментаришући изјаве највиших хрватских званичника да Србија воду јалову и политику прошлости, Вучић је истакао да се по резултатима види ко води јалову и политику прошлости.

- Што се тиче политике прошлости и ми желимо најбоље и најближе односе са Хрватском, али такође нећемо да заборавимо ни Јадовно, ни Пребиловце, ни Јасеновац, а богами ни "Олују" ни "Бљесак", а нећемо ни да се стидимо наших жртава, нећемо да се стидимо колона избјеглих људи, недужних и кривих само зато што су Срби. Напротив, тим људима се поносимо - рекао је Вучић.

Он је рекао да су Крајишници у Србију донијели своје велико срце и да и они данас доприносе свим успјесима Србије.

- Ако је то политика прошлости, они то могу да назову како хоће, а ја то називам политиком одговорности и будућности, а ко води јалову и политику прошлости - можемо да се упоредимо пред крај године па да видимо све параметре и све бројеве па да људи у нашим земљама сами о томе просуђује - рекао је он.

Вучић је поновио да је Србија спремна на сваку врсту разговора, договора, сарадње са Хрватском, без условљавања.

- Немојте да нас тјерате да се извињавамо јер сте нам протјерали на стотине хиљаде људи, јер то другачија Србија, нова Србија, Србија промијењене политичке генерације неће да прихвати - поручио је он.

Вучић је у осврту на јучерашњи састанак са представницима власти и опозиције Републике Српске, на којем су били и представници опозиције из Србије, што је наишло на прозивке у дијелу јавности, рекао да је он задовољан састанком, који није био лак.

Он је нагласио да је разлика између Саше Радуловића и Бошка Обрадовића та што они имају Републику Српску за тему којом се баве и која их интересују, док друге то не интересује.

- Њих баш брига и за Републику Српску и за Косово и Метохију. Они то и не помињу. Ове људе је то занимало и морали су да плате цијену - рекао је он и додао да је то тако када са друге стране имате тајкунске медије у које је уложено стотине милиона евра.

Вучић је упознао јавност да ће турска компанија "Теклас" преузети 600 од 1.200 радника, који су у Врању изгубили посао одласком "Геокса" и најавио да ће држава изнаћи модел да финансијски помогне свим оним који су остали без посла.

Он је захвалио руководству "Текласа" и најавио да ће директору те компаније због велике љубави и помоћи коју је исказао према Србији уручити орден на Сретење.