latinica  ћирилица
05/08/2021 |  16:03 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Захарова: Национална политика Кијева прерасла у национализам

Национална политика Кијева прерасла је у национализам, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Поводом изјаве украјинског предсједника Владимира Зеленског да мјештани Донбаса који се сматрају Русима иду у Русију, Захарова је рекла да је режим у Кијева прешао све црвене линије који одвајају националну политику од национализма.

- То ће имати лош крај. Постоји потреба да се извуку поуке из историје, иначе се неке ствари понављају - нагласила је Захарова, напомињући да би неко могао да тражи од Зеленског да напусти земљу.

Према њеним ријечима, умјесто да ради на уједињењу украјинског народа, Зеленски сије несклад.

Она је истакла да су људи које сада тјера из Украјине осигурали његову изборну побједу, а то су особе са руског говорног подручја на југоистоку, југу и централном дијелу те земље.

Захарова додаје да Зеленски, умјесто да испуни своје обећање и установи мир, покушава да се отараси гласача који виде да није одржао ријеч.

Украјински предсједник изјавио је раније да грађани који живе у Донбасу и сматрају се Русима праве грешку уколико остану и да треба да оду за Русију, те да ће територија Донбаса бити враћена под контролу Кијева.