latinica  ћирилица
05/08/2021 |  16:37 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

"Тамбурица фест" у Новом Саду од 19. до 21. августа

Овогодишњи "Тамбурица фест", највећи фестивал тамбурашке музике у свијету, биће одржан од 19. до 21. августа у центру Новог Сада и на Петроварадинској тврђави, саопштено је из "Тамбурица феста".
Тамбурица фест, Петроварадин - Фото: Novosti.rs
Тамбурица фест, ПетроварадинФото: Novosti.rs

Учешће на том фестивалу раније су потврдили тамбураши из Србије, Турске, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Румуније, Бразила.

За љубитеље сјетног тамбурашког звука, али и нових, популарних нота у тамбурашким аранжманима, организатори су припремили богат програм.

Програм је заснован на његовању традиције и подстицају на ново, савремено стваралаштво у тамбурашкој музици.

Фестивал ће почети у четвртак, 19. августа, у 18.00 часова, традиционалном променадом фијакера "окићених" тамбурашима.

Променада ће ићи од хотела "Нови Сад", преко купалишта "Штранд", а потом ће доћи у центар града.

Услиједиће дефиле више од 100 тамбураша уз наступе фоклорних ансамбала и културно-умјетничких друштава.

Они ће затим, у баштама, у централним градским улицама, музицирати цијело вече за све знатижељнике, Новосађане и госте града.

Преостале двије фестивалске вечери биће одржане у свјетском средишту тамбураштва, древној новосадској Петроварадинској тврђави.

Очекује се да ће "Тамбурица фест 2021" у петак, 20. августа, званично отворити турски амбасадор у Србији Хами Аксој, с обзиром на то да је ове године земља пријатељ фестивала Турска.

У такмичарском дијелу, тамбурице ће "укрстити“ пет селекционисаних оркестара, који ће се борити за престижну титулу најбоље тамбурашке банде "Тамбурица феста".

Ревијални програм "Феста" својим наступом обогатиће чувени гитариста из Сјеверне Македоније Влатко Стефановски са својим триом.

Стефановског, миљеника новосадске публике, пратиће тамбурашки оркестар "Велос", побједник "Тамбурица феста" 2018. године.