latinica  ћирилица
05/08/2021 |  16:53 ⇒ 17:20 | Аутор: sputniknews.com

Русија о питању Косова: Сложићемо се само са одлуком која ће одговарати Србима

Руководство непризнатог Косова наставља да саботира договоре о формирању српских општина, изјавио је замјеник директора Одјељења за информације и штампу МИП Русије Александар Бикантов.

Како каже, Русија очекује од западних земаља објективну оцјену тог питања.

- Очекујемо од западних учесника процеса објективан и захтјеван приступ процјени примјене усаглашених мјера од стране косовско-албанског руководства које је врло селективно у погледу сопствених обавеза, које су годинама само на папиру, као што је случај са договорима да се, на примјер, формира заједница српских општина на Космету - рекао је он.

Како је рекао, "Приштина саботира тај процес од 2013. године без јасне реакције на своје понашање од стране Брисела".

Дипломата је подсјетио да су 4. септембра 2020. године у Вашингтону забиљежене бројне обавезе руководства Београда и Приштине, међу којима је мораторијум на промовисање кандидатуре од стране Приштине у међународним организацијама, као и обуставу рада Београда са свјетским престоницама на повлачењу њиховог признања "независности Косова".

- Српске власти испуњавају свој дио договора, ако се то тако може назвати - додао је Бикантов.

Коментаришући медијске наводе да 10 азијских и афричких земаља тренутно разматра могућност повлачења признања независности Косова, руски дипломата је рекао:

- Ако се неки чланови међународне заједнице спремају да преиспитају своју ранију исхитрену одлуку о признању правног субјективитета тзв. Косова, онда је ријеч о сувереном избору који произилази из трезвене анализе ситуације, укључујући и понашање Приштине - сматра он.

Бикантов је истакао да се званична Москва залаже за то да Београд и Приштина постигну одрживу и обострано прихватљиву одлуку на основу Резулуције Савјета безбједности УН 1244.

- Она мора да буде у складу са међународним правом и да добије одобрење СБ УН, будући да је ријеч о осигуравању међународног мира и безбједности. Сложићемо се само са оном одлуком која ће одговарати самим Србима. Намјеравамо да се придржавамо тог става и у будућности - закључио је Бикантов.