latinica  ћирилица
05/08/2021 |  18:20 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

За пет дана четворо погинулих на путевима; Од сутра појачане контроле (ВИДЕО)

У јулу је на путевима Републике Српске у саобраћајним несрећама живот изгубило 14 грађана, што је за седам више него у истом периоду прошле године. У првих пет дана августа четворо је погинулих. Алкохол, непрописана брзина, гужве у саобраћају резултат су црне статистике. Зато Полиција Српске од сутра па до 9. августа најављује појачане контроле СВИХ возача, са нултом толеранцијом на све прекршаје.
Полиција Републике Српске (Фото: mup.srpske) - Фото: Instagram
Полиција Републике Српске (Фото: mup.srpske)Фото: Instagram

Један моменат непажње заувијек је промијенио живот Зорана Вујина. Кобног 5. јуна 1998. године Зоран није везао сигурносни појас. Избјегавајући другог возача који је неопрезно изашао на цесту дошло је до саобраћајне несреће – из које је Зоран изашао као трајни инвалид. 23 године од несреће, Зоран каже тешко је било прихватити горку истину да никад више неће ходати.

- Истину да више никада ходати нећу. Истину да ћу до краја живота требати нечију помоћ за сасвим уобичајне ствари. Истину да никада више нећу моћи шутнути лопту свом малом сину - прича Зоран.

И најмања непажња може имати трагичан исход упозоравају надлежни. Ипак, алкохол и непоштовање прописане брзине најчешћи су узроци саобраћајних несрећа са смртним исходом. Из саобраћаја је због алкохолисаности искључено чак 3.500 возача. У МУП-у Српске најављују оштије репресивне мјере. Од 6 до 9. августа Полиција и Жандармерија Српске са посебно обученим псима за откривање опојних дрога спроводиће акцију појачане контроле возача, и то на два пункта од 18.30 до 21 час и од 22 часа до 2 ујутро.

- На тим локацијама вршиће се контрола свих возила и возача који буду прошли кроз тај пункт и биће нулта толеранција, сви прекршаји ће се санкционисати. Други дио ће се спроводити тако што ће се формирати полицијске патроле које ће често мијењати локацију и вршити прије свега санкционисање под утицајем алкохола - поручио је Драган Милошевић, главни инспектор Јединице за послове безбједности саобраћаја, Полиција Републике Српске.

Посебно забрињава што за волан све чешће сједају они који немају положен возачки испит. Од 14 смртно страдалих, 5 није имало саобраћајну дозволу.

- У току су измјене закона о безбједности саобраћаја на путевима БиХ. Треба тражити нека рјешења да ко вози без возачке дозволе да га то скупо кошта и да дуго времена не може полагати нити сјести за волан. У Србији чак размишљају да у закон уведу најдрастичнију мјеру доживотне забране управљања возилом - рекао је Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Да је потребно пооштрити казне сагласан је и инструктор вожње Милорад Танасић. Мишљења је да умјесто обавезних 200 сати вожње, кандидати би током обуке требало да прођу 1000 како је регулисано међународним стандардима.

- На све се мора гледати да прођу обуку у временским неприликама, ноћна вожња, како возити у већој брзини - каже Милорад Танасић, инструктор вожње.

Каже у својој дугогодишњој пракси није пуштао никога да изађе на полагање возачког испита док није био сигуран да су спремни. Обучио је и 18- годишњег Светислава Њежића који је данас успјешно положио возачки испит. Иако још није сам управљао возилом -најважнију лекцију је научио.

- Увијек је најбоље или када возиш немој да пијеш, тј. када пијеш да не возиш. Барем ћу ја тако радити - тврди Светислав Њежић.

Иако су бројни учесници саобраћаја изузетно савјесни возачи, они неодговорни угрожавају и себе и њих. А док се код таквих, умјесто револуције, у глави не деси еволуција медије ће пунити црни наслови.