latinica  ћирилица
05/08/2021 |  18:36 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Страдање у "Олуји" обиљежено и у Бањалуци; Неопходно гајити културу сјећања (ФОТО/ВИДЕО)

Не смијемо заборавити све оно што се догодило Србима у "Олуји" зарад будућих генерација, поручено је у Бањалуци са обиљежавања 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године. Поручено је и да је неопходно гајити културу сјећања да се грешке не би поновиле и да је злогласном акцијом 1995. године завршен геноцид над Србима у Хрватској, који је почео 1941. године.
Бањалука: Парастос "Олуја" - Фото: РТРС
Бањалука: Парастос "Олуја"Фото: РТРС

26 година након егзодуса српског народа са својих вјековних огњишта у Републици Српској Крајини, злочиначке акције хрватске војске и полиције и избјегличке колоне присјетио се Слободан Перић. Својим Крајишницима је поручио да никада не смију да забораве тај дан и да будуће генерације треба да знају истину о страдању Срба.

- Управо је то порука, да никада не забораве оно што нам се десило, и ако буде икада прилика да се врате тамо на наше просторе - нагласио је Слободан Перић, избјеглица из Републике Српске Крајине.

За само два дана из Републике Српске Крајине протјерано је 250.000 Срба. Према евиденцији "Веритаса", 1.877 Срба је погинуло и нестало у току и након тог погрома. Спаљено је више од 22.000 српских кућа, десетине цркава и сакралних објеката.

– Како је све изгледало, изгледало је ужасно, неиздрживо, остали смо сами без икакве помоћи, било које државе Републике Српске или Србије. Страшне жртве, сада смо расути по цијелом свијету и боримо се за властити живот, властити опстанак, сами - прича Крсто Жарковић, бивши командант МУП-а Републике Српске Крајине.

Полагање вијенаца

Неопходно је гајити културу сјећања на страдање српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" да се сличне грешке не би поновиле, поручено је са обиљежавања 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године.

- У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сјећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада - истакао је Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра "Веритас".

Обиљежавање у организацији "Веритаса" биће настављено и сутра служењем парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду. Програм обиљежавања 26 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине завршава се у суботу, 7. августа, служењем парастоса и полагањем вијенаца код Спомен-крста на Петровачкој цести.