latinica  ћирилица
05/08/2021 |  19:09 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Ватрогасци снабдијевају билећка села водом (ВИДЕО)

Ватрогасне јединице у Херцеговини, у љетним мјесецима, осим сталне приправности у сезони пожара, ангажоване су и за испоруке воде сеоским домаћинствима. Ријеч је о безводним подручјима у којима је кишница из чатрња већ потрошена, а воде нема ни за потребе домаћинства, ни пољопривреду. Зато билећки ватрогасци ових дана имају пуне руке посла.
Ватрогасци - Фото: РТРС
ВатрогасциФото: РТРС

На више од 40 степени -у мјесту Пријевор бунари су одавно пресушили. То је само једно од бројних билећких села које и ово љето муку мучи без воде.

Зато је вода у љетним мјесецима у Билећи најтраженија роба. За мјештане безводних подручја овакво снабдијевање једини је начин да добију воду за домаћинство и стоку. Цистерна од дванаест кубних метара воде, сеоском домаћинству потраје свега двадесетак дана. Кошта тридесет марака плус трошкови за гориво, а свака пета цистерна је бесплатна.

-Свако двадесет дана долази цистерна, највиш трошимо на стоку, да дође до Пријевора једна кошта 48 марака, а и они нам изађу у сусрет па часте - прича Саво Аћимовић из Пријевора.

Ватрогасно друштво Билећа свакодневно добије на десетине захтјева и позива за испоруку воде. Само у мјесецу јулу за мјештане билећких села испоручили су преко стотину педесет цистерни.

-Најугроженији су Баљци јер је тамо и највише становништа тамо током сваког дана иде бар пет тура...углавном одвеземо 10 до 15 тура, зависи о удаљености имамо села која су далека по 40 километара - каже Радомир Радмиловић, командир Територијалне ватрогасне јединице Билећа.

Судећи према прогнозама метеоролога, ватрогасци ће, поред сталне приправности у сезони пожара, дужи период бити ангажовани и на достави воде. Највећу штету, засигурно ће претрпјети пољопривреда у безводним подручјима.