latinica  ћирилица
05/08/2021 |  19:12 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Меморијална изложба о Пребиловцима - симбол страдања Срба у НДХ (ВИДЕО)

У атријуму Народног музеја у Београду отворена је меморијална изложба поводом обиљежавања 80 година од усташког масакра, почињеног над Србима у Пребиловцима у Другом свјетском рату. Пребиловци су симбол страдања и мучеништва Срба у Независној Држави Хрватској, речено је на отварању поставке која је настала у сарадњи Музеја жртава геноцида и Народног музеја у Београду.
Изложба - Пребиловци - Фото: РТРС
Изложба - ПребиловциФото: РТРС

Камерна поставка у Народном музеју свједочи о једном од најмонструознијих злочина током Другог свјетског рата, када су августу 1941. године усташе у Пребиловцима мучили, убили и бацили у јаме већину житеља.

- Од око 1.000 житеља Пребиловаца, у тих неколико августовских дана страдало је више од 800 њих, безмало све жене, сва дјеца, укључујући и бебе, укључујући и трудне жене. У питању је класичан пример геноцида, односно фазе геноцида који је почињен над припадницима српског народа на територији НДХ - нагласио је Дејан Ристић, в.д. директора Музеја жртава геноцида.

Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, истиче да су кости мученика из Прибиловаца у јамама остале све до 1990. године. 

- Потом су они били бачени у јаме после страшних мучења, и остали тако у јамама све до 1961. године када су те јаме биле забетониране, да би потом 1990. године јаме биле отворене, њихове кости, њихови остаци били пренијети - поручила је Борићева.

Скромна по обиму, али не и значају, поставка обухвата фотографије Пребиловаца непосредно послије Другог свјетског рата, из времена ексхумације и сахране посмртних остатака жртава, као и експонат са посебном причом.

- То је прије свега столица учитељице из Пребиловаца Стане Арнаут која је била међу првим жртвама усташког покоља у Пребиловцима. Она је брутално мучена, а потом још бруталније убијена, након чега су убијени ђаци, велики број дјеце, жена, који су побацани у бројне јаме широм околине Пребиловаца - додао је Ристић. 

Кости пребиловачких мученика, положене у крипту Спомен-цркве у Пребиловцима, поново су страдале 1992. године кад су хрватске ратне јединице спалиле село, оскрнавиле гробље и минирале цркву. Ова поставка је допринос његовању културе сјећања, подсјећајући зашто многи сврставају Пребиловце међу четири најстрадалнија мјеста у свијету током Другог свјетског рата.