latinica  ћирилица
05/08/2021 |  19:14 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Бојан Арбутина - дјечак из колоне са Кордуна (ВИДЕО)

У страшној колони прогнаних, августа 1995. био је и Бојан Арбутина са Кордуна, тада дјечачић од двије и по године. Данас успјешан и образован млади човјек, докторанд историјских наука, проучава ратове деведесетих, а посебно страдање Срба из Хрватске, одакле је прогнана и његова породица.
Бојан Арбутина - Фото: РТРС
Бојан АрбутинаФото: РТРС

Пошто је био сувише мали да сам запамти, сада двадесетомогодишњи историчар, замолио је мајку да напише своја сјећања на дане, када је као млада жена с дјететом у наручју и стотинама хиљада других, морала да напусти свој дом .

- То је за мене било трауматично , али и отрежњујуће, и мислим да сваки појединац треба да упозна прошлост своје породице, шта су прошли, како би то још више поштовали и цијенили, те муке кроз које су прошли 90-их - прича Арбутина.

Осим свједочанастава које је слушао од чланова своје породице, млади историчар и у свом бављењу научним радом, значајан дио посвећује изучавању ратова 90-их.

- Проучавањем и представљањем научних резултата јавности покушавам да одам пошту свим жртвама акције "Олуја ", онима који су страдали након "Олује", који су били присиљени да у том етничком чишћењу напусте своје вјековно подручје - додао је Арбутина.

Бојан Арбутина, некада и сам "дјечак из колоне", смaтра да се злочин и прогона и убистава из времена "Олује" посљедњи чин којим су починиоци, заувијек ријешили питање српског народа у Хрватској.

- И у том контексту може се посматрати да је том акцијом, која се може повезати са бруталним убиствима и геноцидом над Србима у Другом свјетском рату , гдје је крајњи циљ нестанак српског народа са територије данашње републике Хрватске -закључио је Бојан Арбутина.

Још се српски историчари мало баве овим периодом, вјероватно због релативно кратке врменске дистанце. Бојан Арбутина својим научним радом жели да макар дијелом надокнади ту празнину, упорно истражује, сакупља свједочаснта, биљежи. За будуће генерације.