latinica  ћирилица
05/08/2021 |  19:21 ⇒ 06/08/2021 | 07:29 | Аутор: РТРС

Ко покушава да уруши српско јединство? (ВИДЕО)

Несугласице због непостојећег састанака са Кристијаном Шмитом. Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да ће састанка бити само ако се о томе договоре све српске странке. Опозиција у Српској поручује да ће о евентуалном састанку одлуку донијети на страначким органима. Ко покушава да уруши српско јединство?
Званичници Српске и представници опозиције у Београду - Фото: СРНА
Званичници Српске и представници опозиције у БеоградуФото: СРНА

Иако, већ три дана понавља, гдје и под којим условима би се састао са Кристијаном Шмитом, Милорада Додика, бар по медијским извјештајима и саопштењима, опозиција није најбоље схватила. У својим саопштењима истичу да се о томе није говорило на јучерашњем састанку у Београду и да нико, па ни Милорад Додик, у име опозиције не може договарати састанке са Кристијаном Шмитом који за Републику Српску нема легитимитет високог представника. Но, ни сам Милорад Додик није рекао да је договаро састанак. Додик и данас изричити! Шмит је каже "лажни" високи представник. Са њим може разговарати само као бившим савјетником, посалником и савезним министром и то заједно са свим политичарима из Републике Српске.

- Никог ја нисам ни представљао ту од тих политичара нити сам желио било шта да одлучујем, нити сам било шта одлучио. Али и даље сматрам и овог момента, ако једног дана одлучимо да са перосном која се зове Шмит, али не у својству високог представника, било гдје да се састанемо, мој минимални услов је био да се договоримо ми. Ако се не договоримо неће бити састанака. У том погледу мислим да је непотребна хајка направљена на бази једнога у најмању руку лоше мотивисаног медија из Републике Српске који има задатак да разгради заједничку акцију и то показује њихову плаћеничку улогу - поручио је Додик. 

Да не буде забуне! Кристијан Шмит је на јучерашњој конфернцији за новинаре у Сарајеву рекао да би са представницима из Републике Српске разговарао било гдје у БиХ. Док се Шмит обраћао новинарима у Сарајеву, у Београду се одржавао састанака руководства Српске и Србије. На конференцији за новинаре у Београду, Додику је новинар изнио ставове Кристијана Шмита о жељи за разговор са представницима Републике Српске. Ево шта је питао Додика и какав је одговор добио.

- Можемо на Јахорини. Доћићемо сви ми политичари из Републике Српске да му кажемо да можемо с њим разговарати као са Савезним министром пољопривреде и да му кажемо да он за нас нема легитимитет - јасно је поручио Додик.

Српски члан Предсједништва исто је рекао и дан прије, уочи састанка у Београду, гостујући на нашој Телевизији у емисији Интервју.

Интересантно да нико од политичара из Републике Српске јуче није реаговао на изјаву Шмита да је спреман и да неформално разговара са представницима Српске.

- У ОХР-у управо разматрамо могућност да се састанемо неформално и да разговарамо и спреман сам такође да идем тамо гдје постоје најбоље могућности за разговор. Не постоји ни један град у БиХ у који нећу отићи уз одговарајућу припрему - нагласио је Шмит.

На неформални састанак Шмит је спреман зарад функционалности БиХ. Не би користио ни бонска овлашћења, само у случају пријетње територијалном интегритету. Због оваквог става, Шмит је разочарао заговорнике тзв. "бонских овлашћења" и евентуалних санкција за српске политичаре. Но, бројни медији, који се критички односе према Републици Српској, посебно власти, пропустили су да преносе суштину Шмитовог обраћања. Да ли због тога што је спреман за неформални састанак са српским представницима, јер неформално значи састанак, али не у улози високог представника.