latinica  ћирилица
05/08/2021 |  20:13 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Матић: Депонија Првча потенцијална масовна гобница жртава "Бљеска"

Изасланик предсједника Србије за питања несталих Веран Матић изјавио је да је депонија Првча код Нове Градишке потенцијална масовна гробница у коју је покопано више од 100 људи убијених у акцији хрватске војске "Бљесак" у мају 1995. године и да ту локацију треба истражити.
"Бљесак" - Фото: РТРС
"Бљесак"Фото: РТРС

Матић каже да је свједок сарадник тужиоцу за ратне злочине дао податке када се то догодило и шта се догодило, те да је питање ове локације покренуто на више мјеста.

- Замолио сам да наша комисија за нестале од Међународног црвеног крста, који има уговор са Стејт департментом, затражи сателитске снимке тог мјеста - рекао је Матић и додао да у МЦК-у кажу да без одобрења Хрватске то није могуће.

Према његовим ријечима, Србија сада чека сагласност Хрватске да МЦК затражи податке из Стејт департмента.

Он је навео да је застрашујући податак да у ЕУ постоји држава чланица у којој има 36 гробница, масовних, јединствених, које нису ексхумиране и да се на тај податак који је познат годинама не реагује.

Матић је рекао за Тањуг да поред тих 36 гробница, у Заводу за судску медицину у Загребу има око 900 тијела убијених током сукоба у Хрватској који нису идентификовани.

Он сматра да је неопходно да се у наредних годину дана види са хрватским властима у чему је проблем, јер српска удружења која се баве несталима тврде да постоји велика база ДНК и да нема разлога да се ништа не ради по питању идентифације несталих.

Матић је навео да ће СНВ инсистирати да се истражи и потенцијална гробница између Глине и Двора на Уни, на којој је простор од 20 са 30 метара на којем се, како је речено, налазе тјела.

Он је оцијенио да све што се дешавало посљедњих годину дана у Хрватској, став који је СНВ заузео и порука коју је Његова светост патријарх српски Порфирије синоћ на скупу у Бусијама послао представља "снажно пружену руку помирења", те поручио да не схвата зашто је неко не би прихватио.