latinica  ћирилица
06/08/2021 |  07:56 | Аутор: СРНА

Ћирилица мора да се заштити

Ћирилица мора да се заштити, не смије се дозволити да се из било ког разлога потискује из српског језика, рекао је предсједник Одбора за стандардизацију српског језика у Србији Срето Танасић.
Српски језик - Фото: РТРС
Српски језикФото: РТРС

Танасић је навео да охрабрује то што се чуло од представника Срба с обје стране Дрине који су, како су навели, договорили да до 15. септембра - Дана јединства, усвоје нацрте закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма.

- Вијест коју смо чули охрабрује. Данас се не зна шта је службена употреба српског језика, гдје нужно да се употребљава, у којим доменима - рекао је Танасић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, закон треба да каже гдје је потребно употребљавати српски стандардни језик, а постојање друга два народа у Српској не би смјело утицати на то да Срби изгубе своје писмо - ћирилицу.

- С обзиром на то да су у Српској конститутивна и друга два народа, потребно је омогућити њима да се служе латиницом бар у оној мјери у којој се у другом ентитету омогућује присуство ћирилице - рекао је Танасић, који је и дописни члан Академије наука и умјетности Српске.

У сваком случају, истакао је, ћирилица мора да се заштити, али не на штету оних који ћирилицу не доживљавају као своје писмо.