latinica  ћирилица
06/08/2021 |  09:30 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Аустралија уводи забрану изласка из земље за све држављане

Аустралијанцима који живе у иностранству биће забрањено да напусте земљу јер је влада проширила забрану на границама због ковида 19, потезом за који неки стручњаци кажу да није у складу са Уставом.
Сиднеј  (Фото:opusteno.rs) -
Сиднеј (Фото:opusteno.rs)

Аустралијска влада је проширила забрану аустралијским грађанима да напуштају земљу тако да су њом обухваћени и они који живе у другим државама.

Стручњак за грађанско право са Универзитета у Канбери, Ким Рубенштајн, сматра да та одлука неправедно утиче на живот Аустралијанце који су мултикултуралног поријекла и да би могла бити проглашена неуставном.

Рубенштајн је за Гардијан рекла и да је аустралијска влада због ковида 19 својим грађанима поставила нека од најоштријих ограничења на свијету.

Тренутно је њеним држављанима и сталним становницима забрањен излазак из земље и они морају поднијети захтјев за изузеће које се може одобрити, између осталог, због посла, студирања или хуманитарних разлога.

Министар здравља Грег Хант је 1. августа измијенио законодавни инструмент који је увео забрану путовања у иностранство и додатно пооштрио правила за аустралијске држављане или сталне становнике.

Тако ће од 11. августа чак и аустралијски држављани који обично имају пребивалиште у другој земљи морати да поднесу захтјев за изузеће да напусте земљу, који би им се могао одбити.

Министарство за спољне послове дефинише некога као "обичног резидента у другој земљи" ако је у посљедњих 12 до 24 мјесеца више времена провео ван Аустралије него у држави.

Грађани Аустралије који желе да се врате у земљу и даље морају да се пријављују, придржавају мјера предвиђених за долазак и плаћају властити хотелски карантин, а само аустралијски држављани и стални становници према важећим мјерама могу ући у Аустралију.