latinica  ћирилица
06/08/2021 |  10:06 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Пребиловци - мјесто оздрављења и васкрсења (ФОТО/ВИДЕО)

Пребиловци и Епархија захумско-херцеговачка и приморска обиљежавају 80 година од страдања пребиловачких и доњохерцеговачких мученика.
Пребиловци - Фото: РТРС
ПребиловциФото: РТРС

У Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, служена је света архијерејска литургија, уз присуство великог броја вјерника из свих крајева, не само из Херцеговине.

Потомци страдалих Пребиловчана, бројни Херцеговци, дошли су из свих крајева свијета да би се помолили мученицима Пребиловачким и присјетили се монструозног страдања више од 800 житеља овог села и око 4.000 Срба из доње Херцеговине, које су усташе бациле у Шурманачку и друге јаме смрти.

Фото: РТРС

У Пребиловцима су 1941. године страдале махом жене, дјеца и старци. Потом су 1992. убијени по други пут када су снаге ХВО-а минирале спомен костурницу са посмртним остацима извађеним из јама смрти након деценија мрака и ћутања о том монструозном злочину.

Свету архијерејску литургију служили су епископ захумско-херцеговачки и приморске Димитрије и епископ дизелдорфски и њемачки Григорије.

Фото: СРНА

Владика Григорије је рекао да су Пребиловци мјесто свето, мјесто свијетло, мјесто оздрављења и васкрсења, јер стоје на мученичким костима.

Пребиловци нису само прича, каже епископ Григорије, него догађај, и потврда да није важно вријеме које прође кад има васкрсења.

У склопу обиљежавања 80 година од страдања Срба овог краја синоћ је у Пребиловцима промовисана књига " Страдање чапљинских Срба у првом Свјетском рату" аутора пароха чапљинског Марка Гојачића, а одржан је и историјски час о страдањима у Другом свјетском рату.