latinica  ћирилица
06/08/2021 |  10:45 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Канцеларија за ревизију институција БиХ: Нема адекватног образложења за 320.000 КМ

Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је мишљење са резервом Служби за послове са странцима јер наплаћени приходи Службе нису сравњени на начин прописан Правилником о рачуноводству у институцијама БиХ, нити је обезбијеђен минимум контролних поступака код успостављања помоћних евиденција који је основ за сравњење.

У Извјештају о извршењу буџета није констатовано да постоји разлика између главне књиге и помоћне евиденције /износ у главној књизи већи је за 322.299 КМ/, а за наведену разлику у Служба немају адекватно образложење, наводи се у Извјештају о ревизији пословања за прошлу годину за Службу за послове са странцима.

У дијелу извјештаја који се односи на мишљење о усклађености Канцеларија је Служби за послове са странцима скренула пажњу на три ствари.

Прво, код обрачуна плате примијењени су коефицијенти утврђени рјешењима из 2010. и 2011. године, иако су у 2015. години донесена нова рјешења која су била спорна у погледу висине утврђеног /већег/ коефицијента, што је био основ за покретање спорова државних службеника чији се ефекти неће одразити на буџет Службе, него на буџет институција БиХ.

Друго, кориштење једног броја службених специјализованих возила је одлуком директора одобрено на период од 24 часа, што није у складу са Правилником о службеним специјализованим возилима Службе.

Треће, пријем на одређено вријеме заснован је без спровођења конкурсне процедуре, уз закључивање уговора у трајању током цијеле године, а за послове систематизованих радних мјеста су посредством уговора о дјелу ангажована два лица у континуитету или током већег дијела године.

Канцеларија је констатовала да Служба за послове са странцима није испунила низ ранијих ревизорских препорука као што су чињеница да у току године није било активности на измјени интерних процедура за стварање обавеза и инструкција у вези са наплатом прихода, а поједини рачуни за телефонске услуге нису достављени на вријеме, тако да се каснило са уносом и плаћањем рачуна, због чега су обрачунате затезне камате, наводи се у Извјештају Канцеларије објављеном на званичној веб-страници.

Није прибављено ни позитивно мишљење Министарства финансија и трезора у Савјету министара, због чега нису окончане активности на упућивању приједлога Правилника о унутрашњој организацији на разматрање и усвајање Савјету министара, затим Служба није донијела интерни акт којим би регулисала начин кориштења донираних возила, а није измијенила ни одредбе интерне одлуке о кориштењу службених моторних возила 24 часа дневно.

Нереализоване препоруке ревизора односе се и на то да је Служба и у току 2020. године вршила ангажовање лица посредством уговора о дјелу на консултантским пословима одржавања софтвера, за шта су систематизована радна мјеста, да су накнаде за услуге превођења исплаћене на основу уговора о дјелу потписаних претходних година, те да Служба није унаприједила процес сравњења прихода, нити је било покушаја да се обезбиједи адекватан модалитет контроле и сравњења прихода исказаних у главној књизи и помоћној евиденцији.

Запошљавање на одређено вријеме без провођења конкурсне процедуре присутно је и у 2020. години.

Канцеларија у новим препорукама наводи да Служба треба да измијени интерне процедуре стварања обавеза и процедуре праћења и наплате прихода с циљем њиховог усклађивања са законским прописима, чиме би се обезбиједила њихова пуна примјена, да обезбиједи да се обављање послова буџета, планирања и извјештавања ријеши на трајној основи, а не привременим сагласностима или без њих, те да је неопходно да Служба настави са активностима на даљем развоју финансијског управљања и контроле, те уз остале активности одреди особу која је задужена за финансијско управљање и контролу.

Законом о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, Служби су одобрена средства од 9.782.000 КМ, у оквиру којих су обухваћени и планирани примици од продаје возила у износу од 25.000 КМ.

Осим Законом одобрених средстава, Служба је располагала са донаторским средствима од 185.939 КМ /донаторска средства пренесена из 2019. године у износу од 143.395 КМ, уплата донатора у 2020. години у износу од 69.568 КМ и поврат вишка средстава донатору у износу од 27.024 КМ/.

Са донаторским средствима, укупан износ расположивих средстава износио је 9.967.939 КМ. Међутим, стварно расположиви износ /на основу Извјештаја о расположивим средствима/ мањи је за 25.000 КМ јер нису реализовани планирани примици од продаје возила.

Извршење буџета износило је 8.409.530 КМ или 84 одсто од укупно расположивих средстава.

Буџетска средства реализована су у износу од 8.231.617 КМ, а донаторска средства у износу од 177.913 КМ.