latinica  ћирилица
06/08/2021 |  11:42 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Премијерно приказан филм "Илиндански покољи над Србима 1941. године у Приједору" (ВИДЕО)

У Приједору је премијерно приказан документарни филм "Илиндански покољи над Србима 1941. године у Приједору". Ријеч је о продукцији неформалне група грађана "Самопоштовање".
Из филма "Илиндански покољи над Србима 1941. године у Приједору" - Фото: РТРС
Из филма "Илиндански покољи над Србима 1941. године у Приједору"Фото: РТРС

У покољима од 31. јула до 2. августа 1941. године хрватски фашисти - усташе, убили су неколико десетина хиљада Срба широм Независне Државе Хрватске. Само у Приједору, за три дана, убијено је 1.500 Срба.

- Страшни покољи који су се десили 1941. на читавом подручју среза Приједор, посебно у граду, у околини Козарца и околини Љубије, нису још увијек нашли своје мјесто у народном сјећању. Ми смо дио младе генерације Приједорчана која жели да се све истине открију, да се све зна како би, познајући прошлост, могли да гледамо будућност са реалним основама - истакао је историчар Борис Радаковић, члан неформалне групе "Самопоштовање".

"Сампоштовање" је неформална група грађана Приједора, која се окупила прошле године. Истичу да су им увјерења заснована на православљу, национализму и традицији.

- Своје слободно вријеме желимо да проводемо у борби против србофобије и аутошовинизма, против фалсификовања историјских чињеница и крађе српске културне баштине - истакла је Ања Дукић, чланица ове групе.

Из "Самопоштовања" најављују да ће документарни филм "Илиндански покољи над Србима у 1941. године у Приједору" бити постављен и на интернет и бити доступан бесплатно.