latinica  ћирилица
06/08/2021 |  11:52 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Православна црква у Купресу поново на мети вандала

Непознати починиоци разбили су прозоре на западној страни Цркве Благовештења Пресвете Богородице у Доњем Вуковском у Купресу у Федерацији БиХ, те у потпуности порушили надгробно спомен-обиљежје градитеља ове цркве проте Симе Поповића, саопштено је из Савеза Срба из региона.
Црква у Доњем Вуковском код Купреса - Фото: Screenshot/YouTube
Црква у Доњем Вуковском код КупресаФото: Screenshot/YouTube

У саопштењу се наводи да се вандализам догодио у ноћи између 4. и 5. августа, што је трећи случај скрнављења цркве у Доњем Вуковском, а да починиоци никада нису пронађени.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је срамота да се скрнави храм који је споменик културе, те оцијенио да овај случај најбоље говори о угрожености православне баштине и вјерских објеката у БиХ.

- Тиме се шаље злокобна порука преосталим Србима у Купресу и шире да се не могу осјећати безбједно на својим огњиштима. Поготово у овом тренутку када мјештани села Вуковско припремају црквено-народни сабор поводом славе Светог Пантелејмона, гдје се окупи неколико стотина Срба - истакао је он.

Ово је, додао је Линта, јасна порука многобројним породицама са Купреса које обнављају своје куће и планирају да се врате, или већи дио године проводе на вјековним огњиштима, да нису добродошли.

Линта позива надлежне органе БиХ да хитно спроведу, истраже и казне одговорне за безумни напад на православну цркву у Вуковском.

У саопштењу се подсјећа да је ова црква први пут оскрнављена у јулу 2017. године за вријеме службовања оца Марка Ђурића на Купрешкој висоравни, а потом о празнику Васкрсења 2019. године, и на крају ових дана.

Црква Благовештења Пресвете Богородице, саграђена давне 1860. године, један је од најстаријих хришћанских храмова у овом дијелу БиХ, који је проглашен за национални споменик културе, једини је од укупно четири православна храма на Купрешкој висоравни који није срушен до темеља у протеклом рату у БиХ.

Након што је у Другом свјетском рату била оштећена, црква је обновљена 60-их година, док је на овим просторима службовао садашњи епископ шабачки Лаврентије.