latinica  ћирилица
06/08/2021 |  12:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Напади на српске светиње на Космету апсолутно недопустиви

Предсједник Србије Александр Вучић изјавио је данас да је угрожавање вјерских објеката на Косову и Метохији апсолутно недопустиво, као и да албанско друштво на Космету подстиче такво понашање према Србима умјесто да јавно критикује.
Александар Вучић (фото:инстаграм) -
Александар Вучић (фото:инстаграм)

На питање новинара да прокоментарише то што су јуче исписани графити у Прилепцу, родном мјесту кнеза Лазара на српским светињама, иако је УНЕСКО донио одлуку да су српске светиње угрожене и да је потребна међународна заштита, Вучић је рекао да су вјерски објекати и у претходном периоду били угрожавани на Космету и да је УНЕСКО управо зато и донио ту одлуку.

- Али, када имате друштво у коме се такво понашање према Србима подстиче, а не јавно критикује, онда је логично да се са тим суочавамо на дневном нивоу - навео је Вучић.

На питање како ће Србија саучувати Трепчу коју Приштина сматра својом имовином, Вучић је рекао да би лагао када би рекао да ће бити лако.

- Знају Срби на Косову и Метохији да ће бити тешко и свака битка за физичко очување Валача и Газивода, и металуршког и рударског дијела Трепче, као и малих рудника посебно у општини Лепосавић. Неће бити једноставно, нити лако, али борићемо се јер алтернтаиву у тој борби немамо. Они знају да је Србија уз њих и да ћемо их помагати на све начине - поручио је Вучић.