latinica  ћирилица
06/08/2021 |  12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Мађарска је "црна овца" Европске уније

Мађарска је одбила да прихвати илегалне имигранте током мигрантске кризе 2015. године и то је било "једино разумно понашање" да би се одбранили земља и њени грађани, рекао је премијер Виктор Орбан у интервјуу за конзервативну америчку телевизију Фокс њуз.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

Одбацујући имиграцију, Будимпешта се успротивила већини земаља Европске уније које су отвориле своје границе и, наводно, "отвориле ново поглавље своје историје, називајући га новим друштвом".

Према његовим ријечима, ради се о "постхришћанском и постнационалном режиму".

- Не постоји начин да се зна да ли ће исход тога бити добар или лош, али мислим да је веома ризично. Сваки народ има право да преузме тај ризик или да га одбаци. Ми Мађари смо одлучили да не преузимамо тај ризик - рекао је Орбан.

Истакао је да Мађарска има право да доноси такве одлуке.

- Ово је наша земља, ово су наши људи, историја, језик, и морамо их заштитити. Наравно, ако је неко у невољи и Мађари су вам најближи, наравно да ћемо помоћи, али улазак у земљу без дозвола није основно људско право - рекао је Орбан.

Према његовим ријечима, та одлука је била у основи разлог за "оштар напад" против Мађарске и његов лични углед је веома лош, а "Мађарска је третирана као црна овца Европске уније".

Поводом недавне изјаве Џоа Бајдена, да је Орбан "тотални силеџија", мађарски премијер је рекао да је том изјавом Бајден "лично увриједио мађарски народ", али пошто је он предсједник САД, да Мађари морају бити скромни и пуни поштовања према предсједнику, али и да се треба појаснити да је то што је рекао увредљиво.

Билатералне везе између Мађарске и САД су "у основи врло добре, посебно у одбрани, економији и трговини", рекао је Орбан.

- Ми градимо веома успјешно друштво, али његови темељи су веома различити од онога што су жељеле многе западне земље. Западни либерали то не могу да прихвате унутар западних цивилизација, јер постоји национална конзервативна алтернатива која је успјешнија у свакодневном животу од либералног погледа на свијет - рекао је Орбан.