latinica  ћирилица
06/08/2021 |  12:13 | Аутор: СРНА

Венецијанско Бијенале симбол европске културе

Прва међународна изложба модерне умјетности отворена је у Венецији 7. августа 1895. године и од тада се одржава сваке друге године.
Бијенале у Венецији (фото: labiennale.org) -
Бијенале у Венецији (фото: labiennale.org)

Венецијански Бијенале или пуним називом Међународна изложба савремене ликовне умјетности, уз мање прекиде, одржава се сваке друге године на простору вртова Бијенала.

Прво Бијенале одржано је 1895. На тој првој изложби декоративна умјетност имала је запажено мјесто, а посјетило ју је 224.000 људи.

Изложба је временом постајала све више међународна, тако да је од 1907. неколико земаља покренуло градњу властитих националних павиљона на изложбеном простору.

Између 1916. и 1918. Бијенале није одржано због Првог свјетског рата. Након тога, показује све веће интересовање за иновативна стремљења у модерној умјетности.

До 1930. године управа Бијенала била је у надлежности вијећа града Венеције, тада је прешла на национални ниво, а тиме и у руке Мусолинијеве фашистичке власти.

На Бијеналу је тридесетих година основао неколико нових попратних манифестација: Музички фестивал 1930, Венецијански филмски фестивал...

Од 1938. додјељују се Велике награде за радове изложене на главној изложби.

Након шест година и паузе током Другог свјетског рата, Бијенале је настављено нормалном излагачком дјелатношћу 1948. године.