latinica  ћирилица
06/08/2021 |  12:18 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Електронско пријављивање новорођених беба у Добоју функционише без проблема (ВИДЕО)

Електронско пријављивање новорођених беба у Добоју функционише добро и без проблема. Увјерила се у то и министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић.
Јеринић и Сенка Јујић на састанку - Фото: РТРС
Јеринић и Сенка Јујић на састанкуФото: РТРС

Јујићева је задовољна начином реализације информационог система "е -Беба" у Добоју, чија је болница "Свети апостол Лука" прва у Српској почела са примјеном овог система.

До сада је електронским путем у матични уред пријављено 135 новорођенчади којима су на кућну адресу стигли први извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству.

Јујићева је рекла да је овај информациони систем један од важнијих за Владу Републике Српске, те да су се послије 23. јуна када је почела његова примјена, укључиле и болнице у Градишци, Невесињу и Зворнику.

- Ријеч је о модернизацији управе и крајњи је циљ да се избјегну административне обавезе родитеља након рођења дјетета - рекла је Јујићева новинарима у Добоју, након данашњег састанка са градоначелником Борисом Јеринићем.

Начелница Службе за гинекологију и акушерство добојске Болнице "Свети апостол Лука" Гордана Средановић рекла је да се процес одвија без проблема.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић указао је на значај информационог система "е -Беба" за родитеље, али и Градску управу, и истакао да ће по изградњи нове болнице квалитет пружених услуга бити на високом нивоу.

- Све је то показатељ да смо на добром путу, да сарадња са министарствима и Владом Републике Српске и институцијама доприноси бржем и бољем развоју и града Добоја и квалитетнијем начину живота - истакао је Јеринић.

Министарка и градоначелник посјетили су и вакцинални пункт у Дому здравља те позвали Добојлије да се вакцинишу. Вакцина има довољно, имунизација се врши без заказивања, и суботом.

У Дому здравља у Добоју до сада је вакцинисано више од 13.000 грађана, а ревакцинисано више од 8.000 људи.