latinica  ћирилица
06/08/2021 |  13:05 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Кошарац: Наставља се привредни раст, послије кризе изазване короном

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да се биљежи опоравак и наставак економског раста послије кризе изазане вирусом корона, а шансу за бољу економску перспективу види у приступању иницијативи "Отворени Балкан".
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је навео да повећање за више од 23 одсто укупног обима спољнотрговинске размјене БиХ у првих шест мјесеци, у односу на исти период лани, показује опоравак и наставак економског раста након кризе изазване пандемијом вируса корона.

Он је навео да је у протеклих шест мјесеци извоз из БиХ износио 6,65 милијарди КМ и да је већи за 30,53 одсто у односу на исти период прошле године, али и да је забиљежено повећање увоза за 19,33 одсто, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Охрабрујући су подаци да смо у првих шест мјесеци ове године извезли више робе него за претходних пет година, што је показала Анализа спољнотрговинске размјене БиХ у периоду јануар - јуни - истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да је привредна заједница у Републици Српској и Федерацији БиХ суочена са бројним потешкоћама и санирањем посљедица вируса корона, али да је ипак од јануара до јуна забиљежен раст извоза у све земље које су главни трговински партнери.

Кошарац је подсјетио да су најзначајнији партнери у робној размјени земље чланице ЕУ и ЦЕФТА споразума, при чему је извоз на европско тржиште у првих шест мјесеци износио 73,8 одсто, а на тржиште земаља ЦЕФТА 16,3 одсто.

- На тржиште ЦЕФТА извезли смо робе у вриједности 1,08 милијарди КМ, што је за 29,6 одсто више него у првих шест мјесеци прошле године. Наш најзначајнији партнер по обиму размјене је Србија, на чије тржиште смо извезли робе у вриједности 732 милиона КМ, што представља повећање за 32 одсто у односу на прошлу годину - навео је Кошарац.

Он је нагласио да је, с циљем наставка тренда раста извоза, потпуно опредјељење - отварање нових тржишта за пласман домаћих производа и нагласио да би јачање регионалне сарадње и унапређење економских веза требало да буде приоритет политика на свим нивоима власти у БиХ.

- Наша шанса је приступање иницијативи `Отворени Балкан`, јер регионално повезивање значи бољу економску перспективу за све земље западног Балкана. Регионална економска зона ће омогућити олакшану трговину робом и услугама, као и слободно кретање људи и капитала, те допринијети већем економском расту, смањењу незапослености и привлачењу инвестиција - рекао је Кошарац.