latinica  ћирилица
06/08/2021 |  13:44 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Сахрањен Мирослав Лазански; Опроштај од пријатеља Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана у Београду.
Сахрана Лазанског - Фото: РТРС
Сахрана ЛазанскогФото: РТРС

Уз чланове породице, пријатеље и колеге, сахрани су присуствовали високи званичници - српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, политичари из региона, те амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко.

Милорад Додик (Фото:Tanjug/Stefan Stojanović)

Александар Вучић на сахрани Лазанском (фото: Tanjug/Stefan Stojanović)

Александар Боцан Харченко (фото: Tanjug/Stefan Stojanović)

Додик је рекао новинарима да је Лазански био његов пријатељ, али исто тако и пријатељ српског народа у Републици Српској и саме Републике Српске.

Милорад Додик на сахрани Лазанском (фото: Tanjug/Stefan Stojanović)

Претходно је одржана комеморација на којој су говорили секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић, колумниста Недељника Љиљана Смајловић, главни и одговорни уредник српске редакције Спутњика Љубинка Милинчић и новинар Политике Александар Апостоловски.

Старовић је подсјетио да је Лазански као новинар интервјуисао највеће свјетске државнике и да се увијек успјешно носио са изазовима.

Смајловићева је истакла да је он био најчитанији новинар најстаријег листа у Србији и његова највећа звијезда.

Фото: РТРС

Милинчићева је нагласила да је Лазански све чега се прихватао радио са огромном љубављу, оцјењујући да је то био кључ његовог успјеха.

Апостоловски је рекао да је вријеме могло да се окрене наопачке, али је вијест о смрти Лазанског и његовом одласку била вијест дана.

Новинар, војни аналитичар и амбасадор Мирослав Лазански умро је изненада у сриједу у Београду, у 71. години.

Био је уредник емисије "Лазански директно" на Радио-телевизији Републике Српске, дугогодишњи новинар Политике, и војни аналитичар.

Од 2016. до 2019. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. На функцију амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији именован је средином 2019. године.

Лазански је рођен у Карловцу 18. септембра 1950. године. Гимназију "Јован Дучић" завршио је у Требињу, а Правни факултет у Загребу.

Каријеру новинара почео је као студент у загребачком Полету, да би наставио пишући за Вјесник, Данас и Старт.

Док је био у Загребу писао је за Политику Експрес и НИН. У марту 1991. године Лазански долази у Политику, да би 1996. прешао у Вечерње новости, одакле се вратио у Политику 2001. године.

Лазански је имао колумну и у грчком листу Катимерини и у јапанском Дајмонд викли. Извјештавао је са ратишта у Бејруту, из рата Ирака и Ирана, Авганистана, из Чеченије, Заира, Јемена, Либије, Сирије, Сомалије, са Крима...

Аутор је десет књига и десетак великих тв-серијала.

Одликован је Медаљом за војничке заслуге.