latinica  ћирилица
06/08/2021 |  15:38 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Којић: Велики утицај СДА и Бакира Изетбеговића на правосуђе БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да податак да је Тужилаштво БиХ за шест година највише оптужница подигло против Срба показује да је ова правосудна институција наставила праксу селективног рада и провођења политике СДА и Бакира Изетбеговића.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Та политика се огледа у томе да су се само оптуживали и касније осуђивали Срби, а имали смо спорадичне случајеве, захваљујући само одређеној групи поступајућих тужилаца, да су оптужена лица бошњачке националности за злочине над Србима - рекао је Којић Срни.

Он је навео да је велики утицај СДА и Бакира Изетбеговића на правосуђе БиХ и преузимање доминације у правосуђу видљиво и кроз двије године опструисања усвајања Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

- Сада се већ годину дана опструише именовање надзорног тијела за праћење провођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина - истакао је Којић.

Према његовим ријечима, они желе да одрже ту доминацију и стање које не одговара чињеницама и истини о протеклом рату.

- Не желе да се процесуирају одговорни за ратне злочине над Србима. Кроз контролу над Тужилаштвом и Судом БиХ имамо ослобађајуће пресуде или казне испод законског минимума за ратне злочине почињене над Србима - каже Којић.

Он истиче да је такво стање контроле правосуђа као једног од стубова власти присутно само у недемократским држвама.

- Очигледно је да Бошњаци у БиХ, кроз процесуирање предмета ратних злочина и контролу у правосуђу, желе да изграде такво друштво - унитарну БиХ коју Република Српска неће дозволити - рекао је Којић.

Тужилаштво БиХ је у предметима ратних злочина од 2014. до 2020. године подигло оптужнице у 263 предмета против укупно 612 особа, а, како су истакли, већи дио се односио на званичнике војске, полиције и политичаре из Републике Српске.